28. feb. 20:00

Fabula pred Fabulo: Moč mesta, mesto moči

V sodelovanju z založbo Beletrina, revijo Šum in Ljubljano – Unescovim mestom literature

Fabula pred Fabulo, teoretsko jedro festivala, bo letos v svoje središče postavila moč mesta. Kakšne sile se lomijo v mestih danes in kakšna bodo mesta prihodnosti? Kako prihajajočo distopijo (pa tudi utopijo in atopijo) prikazuje literatura? Kako jo je mogoče razumeti skozi teorijo? Rečeno z besedami Williama Gibsona: Distopija je že tukaj. Ampak ni posebej enakopravno razporejena.

Trije gostje Fabule pred Fabulo bodo sprva nastopili s kratkimi predavanji, od katerih bo vsako v drugačnem formatu, temu pa bo sledila debata na skupnem panelu.
 

Gostje Fabule pred Fabulo
Keller Easterling je ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na Univerzi Yale. Znana je kot ena najprodornejih teoretičark dizajna in urbanizma, ki se med drugim ukvarja s prevpraševanjem pozicij moči znotraj same arhitekture. Kaj pomeni javni prostor? Kaj mu jemlje in odvzema moč? Kako se pri urbanističnem načrtovanju kažejo pozicije moči privilegiranih in kdo je na ta način odrinjen na obrobje? Na to temo je leta 2016 pri založbi Verso izdala tudi knjigo z naslovom Extrastatecraft: The Power of Infrastructure Space.

Elvia Wilk je z romanom Oval, ki je izšel poleti 2019, močno zaznamovala nišno literarno sceno; spisala je suvereno distopično delo, ki se poigrava z možnosti nekaj let oddaljene prihodnosti; kaj se bo dogajalo s tehnologijo, z okoljem – in predvsem s človeškimi odnosi? Ali se vse to že dogaja? Roman je bil deležen pozitivnih kritik, med drugim v The New Yorkerju in LA Review of Books.

Simon Sellars je avtor enega najbolj znanih poskusov žanra teorije-fikcije, Applied Ballardianism, ki je za slovensko bralstvo posebej zanimiv tudi zato, ker se dogaja (tudi) v Ljubljani. Guardian je roman označil za »genialno napisano zmes žanrov«.

Moderator: Marko Bauer

 

 

Fabula pred Fabulo: Moč mesta, mesto moči

28. feb. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Fabula pred Fabulo poteka na pobudo Cankarjevega doma v sodelovanju z založbo Beletrina in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje.

Ob dogodku bo premierno na voljo tudi revija Šum z naslovom Ljubljanastrofa, ki je nastala v sodelovanju s Fabulo in z Ljubljano, Unescovim mestom literature.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI