2. mar. 2020 20:00

Fabula: Kristian Novak

Poslušajte refren Ljube Aličića in si obenem zamislite veliki hrvaški roman. Paradoks, ampak najlepši.  Miljenko Jergović

Cigan, ampak najlepši je mojstrski literarni dosežek, ki iz marginalcev, v literaturi pogosto obsojenih na stranske ali tipizirane vloge, ustvari polnokrvne junake in z njimi resnični svet. Mladi Rom Sandi se zaljubi v Mileno, ločeno štiridesetletnico, ki je po krivici pravkar izgubila službo. Nuzat, Kurd iz Mosula, beži pred nevarnostjo in išče (boljše) življenje. Plančić, piarovec zagrebške policije, skuša prikriti škandal. Sredi vseh teh zgodb se pojavi truplo, zaradi katerega je roman na površini mogoče brati kot napeto kriminalko, globlje pa se razpirata socialna in družbena drama sedanjosti, ki presegata meje fikcije.

Roman je prevedla Đurđa Strsoglavec.

Kristian Novak je eden najbolj znanih hrvaških pisateljev. Njegov roman Črna mati zemla je bil deležen velikega bralskega navdušenja v celotni regiji, tudi med slovenskimi bralkami in bralci. Roman Cigan, ampak najlepši je prejel najuglednejše hrvaške literarne nagrade, bil razglašen za roman leta ter po mnenju številnih še presegel predhodnika; Novak pa se je z njim zapisal v kanon sodobne hrvaške književnosti.
 

Novakov zadnji roman, Cigan, ampak najlepši, bo izšel pri Beletrini in bo na voljo za 10 evrov.

V soorganizaciji Cankarjevega doma in založbe Beletrina 

Fabula: Kristian Novak

2. mar. 2020 20:00
2. mar. 2020 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI