17. mar. 2023 20:00

Fabula Hub: Cristina Morales – Bojevniki

Bojevniki

Knjiga, ki želi eksplodirati v bralcu …
Universo la Maga

Knjiga Bojevniki – morebiti roman, morebiti gledališka igra – skozi fikcijo bralcu pripoveduje resnično zgodbo o reprezentaciji in resničnosti, o vsiljenih radikalizmih in avtentični transgresiji, o umetnosti kot provokaciji in provokaciji kot umetnosti. Protagonisti dela, mladi člani gledališke skupine, ki želijo z umetnostjo izraziti prezir do družbe, v svojem delovanju smešijo vse spoštovanja vredne posameznike, začenši pri sebi, nadaljujoč z igralskimi kolegi, vse do velikih literarnih mojstrov. Tako in izhajajoč iz starega avantgardnega načela poveličevanja mladih člani skupine svojo mladost spremenijo v besno zgodovinsko kategorijo, ki jih spremeni ne le v gledališke, temveč tudi v politične akterje, saj je resničnost mogoče prikazati le s posmehom, pri čemer avtorica zgradi provokativen generacijski portret, ki izvira iz medgeneracijskega prepada, nerazumevanja v okolici in anomalij sodobnega sveta. Inovativnim pristopom znotraj izpisanega in izvrstni rabi medbesedilnosti na formalni ravni sledi tudi vsebina, ki s humorjem in ironijo bralca intenzivno pripravi h kritičnemu razmisleku in dvomu v trenutno družbeno ureditev kapitalistične in patriarhalne diktature. Delo, ki spodbuja k prebuditvi ter opozarja na nujnost boja za potrebne spremembe v nas in okoli nas.

Roman je prevedla Veronika Rot.


Cristina Morales (1985) je med najbolj inovativnimi, radikalnimi in izrazitimi glasovi sodobne španske književnosti, po poklicu pa diplomirana pravnica in politologinja ter specialistka za mednarodne odnose. Avtorica, ki ima za seboj štiri romane (Los combatientes – Bojevniki, Últimas tardes con Teresa de Jesús – Zadnji večeri s Terezijo Jezusovo, Terroristas modernos – Sodobni teroristi in Lectura fácil – Lahkotno branje) ter zbirko kratkih zgodb La merienda de las ninas (Dekliški popoldanski prigrizek), je znana po svoji ostri kritiki družbenih, političnih in medijskih struktur ter ideologij. Za svoja dela je prejela več nacionalnih in mednarodnih nagrad, leta 2021 pa jo je ugledna literarna revija Granta razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. Ob svojem literarnem ustvarjanju deluje tudi v gledališču, plesu in glasbi; sodeluje s sodobnim plesnim kolektivom Sexual Femenina in je izvršna producentka punk skupine At-Asko.


Pogovor z avtorjem bo potekal v španskem jeziku, zagotovljeno bo simultano tolmačenje v slovenski jezik.


Fabula Hub je del programskega sklopa, v katerem festival Fabula posebno pozornost namenja mladim obetavnim avtorjem/avtoricam, ki jih družita izkušnja sobivanja v različnih kulturah in delovanje v različnih umetniških medijih. V letu 2021 se je kot prva avtorica predstavila mlada nemška pisateljica in dramaturginja Enis Maci, 2022 smo v okviru programa gostili hrvaškega pesnika, pisatelja in dramaturga Dina Pešuta, 2023 pa pozornost namenjamo španski literaturi in avtorici Cristini Morales. Fabula Hub ob gostovanjih novih upov svetovne literature poskrbi tudi za prve prevode njihovih del v slovenski jezik, ob tem pa organizira tudi dodaten spremljevalni program, v okviru katerega izbrani avtor/avtorica spoznava mlada imena slovenske literature oziroma kulture in se z njimi povezuje.

Fabula Hub: Cristina Morales – Bojevniki

17. mar. 2023 20:00
17. mar. 2023 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI