Pretekli dogodek
21. apr. 2022 17:00

Drago Jančar: Ob nastanku sveta

Ob izidu

Drago Jančar, eden izmed najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, ki je za svoje izjemno delo prejel številna najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja, med njimi tudi Prešernovo nagrado in štiri kresnike, se vrača z novim ganljivim osebnoizpovednim romanom Ob nastanku sveta.

Avtor bo o svojem delu spregovoril z direktorjem Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, Mitjo Čandrom.

Ob nastanku sveta je pripoved o svetu, ki ga še ni in mu je »določeno« nastati šele pred našimi očmi. O veliki zgodbi življenja, ki je velika prav zato, ker se izriše pred očmi posameznika ter je zato edinstvena in neponovljiva. Že res, da se je zgodila v mestu M., a prav lahko bi se zgodila tudi kjerkoli drugje v naši deželi. Očem je namreč naposled dano videti tisto, kar je stvarem skupno. Takšne stvari so se takrat, nedolgo po drugi svetovni vojni, pri nas pač dogajale, a doživel in opisal prav tako ter s takšno pripovedno močjo jih je lahko samo nekdo, ki je ob resničnih in vidnih dogodkih razkrinkal tudi njihovo skrito stran. Jih prepletel z lastno domišljijo, ki je skušala svetu spet vdihniti tisto izgubljeno lepoto, tišino, ki je na začetku segala vse od nebes do zemlje. Ker videti veliko lahko pomeni videti malo preveč. Ob vsej lepoti in dobronamernosti spregledati tudi izdaje in skrite namere, strasti. A vendar si je nedopovedljivo težko zamisliti, da tega nepopolnega sveta, ki je postal naš, ker smo ga spoznali, kot smo ga, ter si ga razložili, kakor smo vedeli in znali, za nas nekoč ne bo več. 
 

Drago Jančar: Ob nastanku sveta

21. apr. 2022 17:00
21. apr. 2022 17:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI