28. mar. 2024 18:00

Dr. Svetlana Slapšak: Vladarji, bojevniki, svetniki, bitke

Cikel predavanj Balkanske zgodbe

Osnova balkanskih naracij – tu mislim na književnost, ustno književnost, gledališče, opero, film in strip, so večinoma junaške zgodbe, v katerih prevladujejo moški. Rimski imperatorji, rojeni na Balkanu, bizantinski, turški vladarji, potem pa bojevniki, uporniki, kralji, hajduki, vitezi, svetniki-avanturisti, ter slavne bitke. Prvo vprašanje je seveda, kaj je Balkan oz. kje so njegove meje. Ko opredelimo prostor, bitke šele dobijo pomen. Številne takšne zgodbe so »prevodi« zgodovinskih likov in dogodkov v nacionalne mite. Veliko pa jih izraža povsem drugačne etične, politične, družbene in kulturne ideale. V predavanju omenjam tako prve – Aleksander Veliki, Konstantin, Marko Kraljević, Skenderbeg, Njegoš, Karađorđe, kot druge – Ciril in Metod, Stefan Lazarević, Riga iz Fer, Vuk Karadžić ... Slavne bitke so, razen književnih in peformativnih zvrsti, spodbudile tudi pomembna dela likovne umetnosti, kiparstva in slikarstva.

Posebej pomembni so kulturni junaki, ki so preučevali, odkrivali, interpretirali Balkan ter  pionirsko, izjemno in slavno mesto zavzemajo Slovenci – Kopitar, Miklošič in drugi. 
 

Dr. Svetlana Slapšak: Vladarji, bojevniki, svetniki, bitke

28. mar. 2024 18:00
28. mar. 2024 18:00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI