26. okt. 2022 19:00

Dr. Silvija Borovnik in mag. Lidija Golc

V sodelovanju z Odsekom za slovenski jezik pri Slovenski matici

Dr. Silvija Borovnik: Medkulturnost slovenske književnosti v Avstriji (Lipuš, Haderlap, Handke)
Predavanje obravnava izbrana literarna dela Florjana Lipuša, Maje Haderlap in Petra Handkeja, s posebnim ozirom na razmerje med slovenskim in nemškim v njihovih besedilih. Njihova literatura je nastajala na napetem stičišču regionalnih in nadregionalnih tradicij, zgodovinskih in modernih, kulturnih in narodnih identitet. Zaznamovana je z jezikovnim, kulturnim in estetskim večglasjem, zlasti pa s posebnim odnosom do slovenskega jezika.

Mag. Lidija Golc: Ob stoti obletnici rojstva in deseti obletnici smrti Janka Messnerja
Predavateljica bo predstavila sodelovanje s koroškoslovenskim pisateljem in vsestranskim kulturnim delavcem Jankom Messnerjem ob pripravi gradiv za osnovnošolske in srednješolske učbenike, njegovih obiskih in nastopih. Tako bomo spoznali avtorjevo vsestransko delo, njegovo povezovanje umetnikov in narodov, naravni prehod njegove dvojezičnosti v večjezičnost. Na predavanju bodo podane tudi informacije o hrambi njegove zapuščine in odkritju spominske plošče, ki jo je postavilo Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji.
 

Dr. Silvija Borovnik in mag. Lidija Golc

26. okt. 2022 19:00
26. okt. 2022 19:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI