21. mar. 2022 18:00

Dr. Sašo Dolenc: Vera v znanost

Znanost je gotovo najučinkovitejši sistem za preverjanje in vrednotenje idej, ki ga je do zdaj iznašlo človeštvo. Ni zaslužna le za hiter napredek v razumevanju sveta, ki smo mu bili priče zadnja stoletja, ampak tudi za veliko boljše življenje. A ko znanstveniki trdijo, da se svet segreva ali so cepiva varna, kako vemo, da imajo prav? Zakaj stališče posameznega znanstvenika in rezultati njegovih raziskav še niso nujno znanstvena vednost, ki bi ji lahko zaupali? Na predavanju bomo predstavili glavne značilnosti moderne znanosti in ob zanimivih primerih pokazali, kako deluje. Med drugim bomo spoznali, zakaj posameznim znanstvenikom ne moremo vedno zaupati, znanosti pa lahko.

Vprašanja, na katera bo predavanje odgovorilo:
•    Zakaj govorimo o verovanju in zaupanju v znanost, če ta temelji na meritvah in dokazih?
•    Kaj vpliva na zaupanje v znanost med ljudmi?
•    Kako najlažje presodimo, kateremu strokovnjaku lahko zaupamo?
•    Zakaj lahko bolj zaupamo stroki, v kateri si strokovnjaki medsebojno manj slepo zaupajo?
•    Kako se je zaupanje v znanost razvijalo in spreminjalo skozi zgodovino?
 

Dr. Sašo Dolenc je že vrsto let vpet v znanost in posredovanje znanstvenih dosežkov ter razmislekov o znanosti širši javnosti. Način, kako piše o znanosti, in obseg njegovega pisanja sta v Sloveniji nekaj posebnega. Obravnava namreč zelo široko paleto različnih vsebin, pri čemer ne izpostavlja le dobrih praks, ampak opozarja tudi na težave in zagate, s katerimi se srečuje sodobna znanost. O znanosti piše v knjigah, revijah in časopisih, zadnje čase tudi veliko javno nastopa, objavlja na družbenih medijih ter pripravlja podkaste, svoj pristop pa opredeljuje kot aplikativno filozofijo znanosti. Pred dobrima dvema desetletjema je s kolegi ustanovil spletno stran Kvarkadabra, v okviru katere pripovedujejo zgodbe o znanosti zanimivo in razumljivo.

Dr. Sašo Dolenc: Vera v znanost

21. mar. 2022 18:00
21. mar. 2022 18:00
Več terminov

10,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI