20. apr. 2022 19:00

Dr. Marijan Dović in dr. Vesna Mikolič

V sodelovanju z Odsekom za slovenski jezik pri Slovenski matici

Dr. Marijan Dović: Slovensko pesništvo 19. stoletja in gore: rojstvo mitskega kraja iz duha poezije
Predavatelj bo predstavil slovensko posvetno poezijo 19. stoletja in njen odnos do gorskega sveta. Pokazal bo, da sta že Žiga Zois in Valentin Vodnik zaslutila nacionalni in pesniški potencial Triglavskega pogorja z Bohinjem in Savico. Kratek pregled tega obdobja razkriva, kako je slovenska poezija od Vodnika mimo Prešerna do Gregorčiča opazno prispevala k preoblikovanju gora v mitski kraj slovenstva. Triglav pa je, kot v pesmi mladega mariborskega duhovnika Matija Zemljiča, ki jo je uglasbil dovški župnik Jakob Aljaž, ob koncu stoletja postal Slovencev »dom«.

Dr. Vesna Mikolič: Ključne besede – ključ do Cankarjevih del 
Izhodišče novega branja Cankarjevih del in sploh vseh zahtevnejših literarnih besedil je predpostavka, da je vsako umetniško govorico treba razumeti, kot moramo razumeti vsak jezik, ki ga želimo uporabljati. Na predavanju bodo predstavljene nekatere Cankarjeve ključne besede, ki se v velikem delu pokrivajo s ključnimi besedami slovenske kulture. Ivan Cankar je namreč znal najti prav tiste besede, ki do potankosti izrazijo slovenski nacionalni značaj, obenem pa je prav z njimi vplival nanj. Tako kot je Shakespeare povzemal angleškega duha in ga soustvarjal, tako je Cankar počel s slovensko kulturo. 
 

Dr. Marijan Dović in dr. Vesna Mikolič

20. apr. 2022 19:00
20. apr. 2022 19:00
Več terminov

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI