Pretekli dogodek
9. feb. 2022 19:00

Beletrinina debata: Vloga poezije danes

Pogovor z Nino Dragičević, Milanom Deklevo in Ano Svetel

Pogosto lahko slišimo, da je poezija v današnjem svetu postala povsem nepomembna, morda celo nepotrebna, vsekakor pa neopažena. Najpriročnejši argument, ki ga v tovrstnih debatah zasledimo kot po pravilu, je, da ne more (u)streči zahtevam svobodnega trga, da jo druge vsebine preprosto preglasijo, potencialni bralci pa preslišijo. Pa gre res le za posebnost današnjega časa ali je tudi zgodovinsko gledano vselej uspevala le v manj tekmovalnih okoljih, kjer so ji pomen zagotavljale vladajoče elite? Ali ni morda nenehno spraševanje o njenem bistvu in smislu zapisano že v same temelje, saj se tudi zelo uveljavljeni pesniki z obsežnimi opusi radi kdaj vprašajo »Kaj sploh je poezija?«, o njenem družbenem pomenu pa so se spraševali tudi že v kulturi precej bolj naklonjenih časih in prostorih. Najbrž bi lahko prej kot o krizi poezije govorili o krizi njenega spremljanja, razumevanja, vrednotenja, saj se onstran obhajanja kulturnega praznika nikoli ne znajde v središču medijske pozornosti, večkrat kot s konstruktivno kritiko pa se sreča s prijaznim odobravanjem in trepljanjem stanovskih kolegov. Na dlani je, da se najbrž še nikoli ni objavljalo toliko poezije kot prav danes, res pa je tudi, da je vse manj brana. Je to posledica splošnih bralnih navad ali si je »v skledo pljunila« tudi sama – z jezikovnim eksperimentiranjem in intelektualno in moralno vzvišenostjo, s katerimi se bralec težko poistoveti. Pa tudi: kako je z njeno družbenokritično vlogo, pričevanjem in nastavljanjem ogledala: je res to tisto, kar od nje smemo in moramo pričakovati ali gre le za trenutno modo, kot trdijo nekateri, po mnenju katerih naj bi se poezija ukvarjala z večnimi vprašanji, ki ne zastarajo z zatonom trenutnih politik. 

O poeziji in njeni vlogi danes se bomo pogovarjali s pesnico, pisateljico in skladateljico Nino Dragičević, pesnikom, pisateljem, dramatikom, esejistom in prevajalcem, Milanom Deklevo ter etnologinjo in pesnico, Ano Svetel. Pogovor bo moderiral Gregor Podlogar.


Omenjenih tem se bodo gostje dotaknili na 4. Beletrinini debati, ki bo 9. februarja 2022 ob 19. uri potekala v hibridni obliki – v živo v Klubu Cankarjevega doma in v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrine.

Beletrinina debata: Vloga poezije danes

9. feb. 2022 19:00
9. feb. 2022 19:00
Več terminov

V sodelovanju z založbo Beletrina

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI