19. mar. 20:00

Prostor med nama je najin odnos

Koreografija: Anja Mejač, Alejandro Granados

Anja Mejač je mlada domača ustvarjalka, ki se intenzivno ukvarja z raziskovanjem in študijem flamenka, kar počne na nevsakdanji in avtorsko izviren način. Njeni projekti bolj kot med klasični flamenko sodijo v prostor sodobne raziskave plesnega medija, ki se napaja v pestrih oblikah tradicionalnega flamenka. Enako je s projektom, ki je premiero doživel v času druge izdaje mednarodnega festivala Bi flamenko.

Me estas toreando?

Tekmovanje se odvija v areni, kamor je bil prikican bik. Ni se sam odločil, da bo prišel, le zaveda se, da je pašnik zamenjal za pesek. Rdeče barve ne vidi, provocira ga valovanje. Torero želi obvladati bikovo telo, tako ima za pasom napet revolver. Kako se bik lahko bori, če pa ima v mesu nože in krvavi? Nekaj, kar je bilo prej mišica, v trenutku postane meso, okrašeno z rožami. Al toro le falta el ritmo.

Ko v varnem objemu tribune z distance opazujemo bikoborbo, in hkrati v ranljivem telesu bojujemo samo nam poznane notranje boje. Tako kot človek ravna z živaljo v naravi, ravna tudi z naravo v sebi. Telesa se prepletejo, živalsko postane človekovo, arena se znajde v areni, pesek nam praši oči, zvok množice drugega prostora, ki odzvanja v našem, približujemo se otoku siren. Vanj brezsramno vstopimo. Glasba, zvok in ritem prostor polnijo in ga obenem praznijo. Kako nadvladati bika, ki pustoši po naši notranji pokrajini? Kako se mu predati, a preslišati nevarno pesem siren, ki nas vabi v prostor, od koder ni povratka?

Predstava Prostor med nama je najin odnos raziskuje stik tradicionalne simbolike bikoborb z razmišljanji o sprejemanju in predaji človeški naravi, ki v organski svet odnosov riše anorganske meje. Temelji na plesu flamenka, ki ga prepleta s sodobnimi uprizoritvenimi in gibalnimi pristopi. Dogajanje gradi okoli dilem posameznika, ki vselej nasilno vstopa v prostore drugega. Čeprav je plesna predstava za razliko od bikoborbe fktiven dogodek, jo prepajajo življenja ustvarjalcev in gledalcev. Prenos energij, navzočnost teles, odzivanje z notranjim dogajanjem na fzično posredovani material, so vedno resnični.

Bik se zažene v areno. Prostor med nama se spremeni.
 

Prostor med nama je najin odnos

19. mar. 20:00
20. mar. 20:00

premiera

Več terminov

14 EUR
9* EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Avtorica: Anja Mejač
Koreografija: Anja Mejač, Alejandro Granados
Svetovanje za gib: Jurij Konjar
Avtorska glasba, zvočno oblikovanje: Bowrain
Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič
Lučno oblikovanje: Igor Remeta
Vizualno svetovanje: Bastien Beheretche
Video: Črt potočnik
Fotografija: Črt Potočnik, Tjaša Gnezda

Nastopajoči: Anja Mejač, Asistent Andraž Harauer, Bowrain, Vasja Štukelj

Posebna zahvala: Katja Černe, Mojca Uršič, Ena Kurtalić

 

Produkcija: Skladišče 172
Ko-produkcija: Cankarjev dom


 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI