Pretekli dogodek
2. mar. 2018 16:00

Poiesis sebstva

9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti GIBANICA

Snježana Premuš, Rok Vevar

 

Predstava Poíesis sebstva je nadaljevalna faza procesa, ki ga je Snježana Premuš začela s Fizičnimi manifestacijami med letoma 2012 in 2015. V seriji predstavitev studijskih procesov, ki jih je vodila z različnimi plesalci, je k sodelovanju povabila gledalce različnih profilov, poklicev in strok, da bi skupaj z njimi ugotovila, kako je telesno kreiranje percepcijskih podob sporočljivo, kaj proizvaja, kako se bere in kaj ostaja očesu nevidno. Na predstavitvah in pogovorih je sodeloval tudi plesni kritik, zgodovinar in arhivar sodobnega plesa Rok Vevar. V letu 2016 sta se odločila, da se zapreta v studio in začneta deliti svoje prakse. Na podlagi tega je nastala predstava Poíesis sebstva, strukturirana kot serija situacij, v katerih se neinvanzivna aktivnost gledalcev in akterjev izpostavlja izkustvenim možnostim pretvorb telesa v jezik in jezika v telo na mestih, kjer je telo vselej že jezik in jezik zaloga telesa.

Plesno 'predstavo' Poiesis sebstva, ki jo je plesalka in koreografinja Snježana Premuš ustvarila v sodelovanju s plesnim teoretikom Rokom Vevarjem, bi lahko označili kot fluidno instalacijo gibajočih se in čutečih teles v prostoru. Nika Arhar


Snježana Premuš je v slovenskem prostoru prisotna od sredine devetdesetih let in je prepoznana kot avtorica, ki se osredotoča na telo in problematiko telesne prezence, njene efemernosti in plesne pisave. Na zemljevid slovenske sodobne plesne umetnosti se je postavila s serijo predstav Ozvočeno telo, z raziskavami v polju telesnega, v okviru katerih je ustvarila solo Move As. Od leta 2012 nadaljuje z večjim projektom, ki spada v njeno zrelo obdobje ustvarjanja, saj združuje vse dosedanje izkušnje ter odpira problematiko utelešene misli. Tega leta je tudi izvedla prvo raziskavo Inteligentno telo, sledil je istoimenski kratki plesni film in predstavitev projekta Fizične manifestacije 2014. Na festivalu Gibanica je v letu 2017 prejela nagrado Ksenije Hribar za avtorsko delo in izjemen prispevek k sodobnemu plesu na slovenskih tleh.

Rok Vevar se v zadnjem času osredotoča pretežno na zgodovinjenje sodobnega plesa v Sloveniji. Leta 2012 je v svojem stanovanju odprl Začasni slovenski plesni arhiv. Sicer občasno dela na področju sodobnega plesa tudi kot dramaturg, so-kurator plesnega Co-festivala, dejaven je v regijskih in lokalnih programih organizacije Nomad Dance Academy kot (občasni) predavatelj na področju zgodovine, dramaturgije in analize sodobnega plesa in gledališča. V letu 2018 je pri založbi Maska izdal publikacijo Dan, noč + človek = ritem: Antologija slovenske sodobnoplesne publicistike 1918–1960. Trenutno pripravlja monografijo o Kseniji Hribar.

Poiesis sebstva

2. mar. 2018 16:00
2. mar. 2018 16:00
Več terminov

7,50 EUR

5% popust ob nakupu na www.cd-cc.si

Koncept in režija: Snježana Premuš
Soustvarjalca in izvajalca: Snježana Premuš in Rok Vevar
Besedila: Rok Vevar in Snježana Premuš
Scensko in svetlobno oblikovanje: Miha Horvat/Sonda
Tehnično vodenje: Špela Skulj
Zvok za zvočno instalacijo: Boštjan Perovšek
Fotografija: Marcandrea
Gostje predstave: Tina Valentan, Urša Rupnik, Liza Šimenc
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Bunker, Ljubljana
Rezidenca 2016: Tanzfabrik Berlin
Tajanje predstave: 80 min

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI