Foto: Nicholas Crepea
Pretekli dogodek
18. maj 2024 20:00

Plesne zgodbe

Večer koreografij koreografskih delavnic KGBL pod vodstvom
Kjare Starič Wurst

Plesne zgodbe so večer osmih samostojnih krajših koreografij, ki so jih pod vodstvom koreografinje Kjare Starič Wurst ustvarili mladi koreografi in plesalci znotraj polletnih koreografskih delavnic Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Plesne zgodbe nas nagovorijo z razmišljanjem mladih iz katerega začutimo o čem v tem času in v tem obdobju svojih življenj največ premišljujejo. Njihove interpretacije, čutenja in individualni kreativni glas so čudovit vpogled v to, kako navdihujoča je mlada kreativna energija tako za njih kot tudi za gledalce.

Kot koreografinja in pedagoginja sem med dolgoletnim delovanjem v Sloveniji in po svetu spoznala, kako pomembna za mlade plesalce je izkušnja koreografiranja. Skozi večletno mentorstvo koreografiranja plesalcev na The Washington School of Ballet me je kreativna ter osebna rast plesalcev tako navdušila, da sem kot diplomantka KGBL po vrnitvi v Slovenijo, želela te izkušnje deliti tudi s plesalci pri nas.

Na polletni koreografski delavnici KGBL so ustvarjali dijaki in diplomanti Konservatorija za balet ter zunanji plesalci. Skozi mentorsko podprt proces koreografiranja so spoznali vse od razvoja ideje, kako prepoznati in slediti temu, kar jih navdihuje, do tega, kako vse to pretvoriti v umetniško delo. Iskali so svoj individualni plesni izraz, se učili pomena dobre komunikacije ter ustvarjalnega delovnega procesa, ki je izpolnjujoč za vse. 

Mladim ustvarjalcem že samo spodbuda, podpora ter izkušnja končne stvaritve odprejo nove perspektive. Gre za spoznavanje sebe in drugih znotraj profesionalnega odnosa ter pridobitev samozavesti ob koreografiranju. Izkušnja povezovanja s plesalci ter občutek, da so skupaj ustvarili nekaj, za čemer stojijo in so na to ponosni, je dragocena. Še dragocenejša pa je svoboda iskanja lastnega ustvarjalnega glasu brez nepotrebnega ukalupljanja. 

Ponosna sem, da smo v proces vključili tudi študente Fakultete za dizajn. Hanna Laura Koželj je za predstavo ustvarila celotno grafično podobo, študentje predmeta kostumografije pa so projektno ustvarili in predstavili bogate idejne zasnove za kostume. S tem se nismo le približali profesionalnemu procesu sodelovanj in odločitev, ki jih doživi koreograf v vsakem projektu, ampak smo jim dali izpolnjujočo izkušnjo, ki pride skozi sodelovanje različnih umetnikov ter s tem morda za prihodnosti že ustvarili možnost profesionalnih umetniških sodelovanj.

–Kjara Starič Wurst

 

Kjara Starič Wurst

Koreografinja, pedagoginja in umetniški vodja Kjara's Dance Project je med drugim koreografirala za Washington Ballet, SNG Opera in Balet Ljubljana, KGBL, University of Minnesota, Triennale di Milano, Maryland Youth Ballet, Metropolitan Youth Ballet, Danzante, CAD, APT, Dissonance Dance Theatre ...

Leta 2010 je z željo, da bi ustvarila odrske izkušnje za mlade plesalce, ustvarila Kjara's Dance Project, ki je na odru Cankarjevega doma in drugod po Sloveniji in tujini, skozi leta uprizoril šest celovečernih predstav, sodeloval pa je tudi v  produkcijah APT Knjiga v džungli in Človeka z bombami/deTONACIJA , na številnih podelitvah nagrad ter državnih proslavah, med drugim v koreografiji Edwarda Cluga.

Poučevala je na The Washington School of Ballet, George Mason University, TU Dance, University of Minnesota, Interlochen, Metropolitan School of The Arts, Kaos Balletto di Firenze, Srednji šoli za sodobni ples, Višji Baletni šoli, Konservatoriju za balet Ljubljana, Akademiji za ples ...
 

Predstava traja 55 minut.

Plesne zgodbe

17. maj 2024 20:00
18. maj 2024 20:00
17. maj 2024 20:00
18. maj 2024 20:00
Več terminov

12 EUR

10 EUR* * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Koreografi in plesalci so dijaki KGBL, njegovi diplomanti in zunanji plesalci:
Neža Banovec, Ela Nora Belina, Katarina Čegovnik, Andreas Doukas, Pia Jazbec, Nikolina Katušin, Katja Kučina, Lana Kralj, Manca Lončar, Tara Pečnik, Anja Pipan, Larisa Počič, Ajda Požar, Ana Lina Telič in Tjaša Žvanut

 

Produkcija: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in Kjara Starič Wurst
Koprodukcija: Cankarjev dom


Sodelovanje: Fakulteta za dizajn - grafično oblikovanje: Hanna Laura Koželj

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI