24. jun. 2023 20:00

Myth, Rain Dogs, Aperture

SNG Opera balet Maribor
Baletni triptih

Gaj Žmavc: Myth
Johan Inger: Rain Dogs
Edward Clug: Aperture

Avtorji glasbe: Gaj Žmavc, Milko Lazar, Tom Waits

Svojevrstno pomladno plesno prebujenje si lahko obetamo z uprizoritvijo triptiha sodobnih baletov z naslovom Med telesi, ki se začenja z noviteto Myth v koreografiji mladega plesnega ustvarjalca Gaja Žmavca ter nadaljuje s stvaritvama dveh mednarodno priznanih in večkrat nagrajenih koreografov – Aperture Edwarda Cluga in Rain Dogs Johana Ingerja. Vsak ustvarjalec prevprašuje določeno stanje človekovega bivanja. Kot je zapisal Clug, v svoji predstavi Aperture raziskuje idejo prostorskega interierja in posameznika, ujetega v lasten intimni prostor, ter našo povsem človeško željo biti z drugim in biti zaželen. 
Drugačno, tako rekoč animalistično perspektivo bivanja z družbenega dna raziskuje švedski ustvarjalec Johan Inger v plesni uprizoritvi Rain Dogs, ki poteka ob glasbenem sopotništvu ameriškega skladatelja in tekstopisca Toma Waitsa. Ingerjeva poosebljena metafora psa je izhodišče za nadaljnje raziskovanje medosebnih odnosov, identitete in spola, skratka sistemov in konstruktov, s katerimi se individualno soočamo in se jim nemalokrat tudi moramo upreti.

Svojevrstno pomladno plesno prebujenje si lahko obetamo z uprizoritvijo triptiha sodobnih baletov, v katerem vsak ustvarjalec prevprašuje določeno stanje človekovega bivanja.

Druženje (afterparty) po baletnih predstavah festivala Plesne noči 

Da bomo po baletnih predstavah sproščeno odplesali v poletje, bomo v parku pri Cankarjevem domu vsak večer festivala, od petka, 23., do nedelje, 25. junija, pripravili druženje ob ambientalni glasbi, pijači in izmenjavi mnenj. Idilično okolje Cankarjevega parka je poleti kot nalašč za prijetno večerno druženje. 

V petek, 23., in soboto, 24. junija, bo za glasbo poskrbel DJ Borka, letošnji programski sovodja 64. Jazz festivala Ljubljana. Jazzovska in kreativna glasba bo na odrih v Cankarjevem domu in ob ter v Križankah zazvenela med 5. in 8. julijem (www.ljubljanajazz.si), sobotni večer Plesnih noči bo še posebej glasbeno posvečen ogrevanju za 64. Jazz festival Ljubljana. 

Naj Plesne noči združijo ustvarjalce in ljubitelje baleta tudi potem, ko soji odrskih luči ugasnejo. 
Vabljeni! 

Myth, Rain Dogs, Aperture

24. jun. 2023 20:00
24. jun. 2023 20:00
Več terminov

18,00 I 21,00 I 25,00 I 28,00 EUR

16,00 I 19,00 I 23,00 I 26,00 EUR* * za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

15-odstotni popust pri nakupu vstopnic za vsaj dve različni prireditvi

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI