Pretekli dogodek
17. sep. 2021 20:00

Gibanica v CD | Leja Jurišić & Miklavž Komelj: Ni mogoče čakati zaman

»Dvodelni dogodek« Ni mogoče čakati zaman je soavtorski projekt dveh umetnikov, pesnika in koreografinje, s katerim sodelujeta prvič. V enoletnem skupnem procesu dela  Komelj napiše dramsko pesnitev in izda knjigo slik, Jurišić pa ustvari gledališko predstavo. Vsa tri dela nosijo isto ime, Ni mogoče čakati zaman. Dogodek izrisuje, izpoveduje in izvaja bližnje vezi med oddaljenimi svetovi. Komeljeva strastna poetičn     ost in penetriranje skrajnosti eksistence pri Jurišičevi, drug z drugim in drug v drugem na poti empatičnega prizadevanja. Jurišič se ob tem sprašuje: »Kdo je v resnici pripravljen preizpraševati mesto premoči?« Umetnika sta se spoznala nekega večera na Metelkovi. Jurišić je plesala, Komelj je po plesanju pristopil do nje, in sodelovanje se je s tem pričelo. Vse je sublimno. Vse je posvečeno drugemu. Interposvečenost. Mehkost. Kamen kot soigralec, ki simbolizira drugačnost, nepremičnost, vztrajanje ter spodbuja željo po približevanju in razumevanju.


Leja Jurišić

je plesalka in koreografinja, ki deluje na področju performativne in politične umetnosti. S svojimi avtorskimi deli je nastopala v različnih institucijah po Evropi, ZDA in Mehiki. Je prejemnica številnih nagrad, med drugimi Borštnikove nagrade in nagrade Ksenije Hribar za performans Skupaj (z Markom Mandićem). Velja za avtorico, ki se ne izogiba neposrednim kritikam socialnih, ekonomskih in političnih izkrivljanj svobode, medtem ko človeško telo dojema kot močno emancipacijsko orodje pri ustvarjanju izkušnje upora. Njene produkcije se opirajo predvsem na njeno telo, ki ga avtorica razume kot politični stroj, hkrati pa ostaja odprta za raziskovanje osebnega, intimnega ter biopolitičnega konteksta.


Miklavž Komelj

je pesnik, pisatelj in literarni teoretik, ki je do zdaj izdal   trinajst knjig, med drugim Goreča knjiga, roman Skrij me, sneg, dve knjigi kratke proze, dve knjigi z naslovom Ni mogoče čakati zaman (kot del multimedijskega projekta z Lejo Jurišić), znanstveno monografijo o slovenski partizanski umetnosti in zbirko esejev o poeziji. Poleg tega je izdal še nekaj drugih knjig ter številne znanstvene članke in eseje o teoriji in zgodovini umetnosti in literature. Med drugim je uredil je zbrane pesmi Jureta Detele in izdal vse do tedaj neobjavljene zapise Srečka Kosovela. Prevaja iz različnih jezikov in je prejemnik več nagrad, med njimi nagrade Prešernovega sklada, Jenkove nagrade, Veronikine nagrade in delovne štipendije Igorja Zabela. Živi in dela v Ljubljani kot svobodni književnik.
 

Gibanica v CD | Leja Jurišić & Miklavž Komelj: Ni mogoče čakati zaman

17. sep. 2021 20:00
17. sep. 2021 20:00
Več terminov

7,00 EUR

5,00 EUR *

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Avtorja: Leja Jurišić in Miklavž Komelj
Avtorica predstave Ni mogoče čakati zaman (Praktični misterij): Leja
Izvajalca predstave: Leja Jurišić in kamen
Scenografija, luč, kostumi: Petra Veber
Tehnično vodstvo: Grega Mohorčič
Tehnična podpora: Simon Bezek, Brina Ivanetič, Žan Rantaša
Avtor knjige Ni mogoče čakati zaman: statični misterij: Miklavž Komelj
Avtor knjige slik: Miklavž Komelj
Urednica gledališkega lista: Tery Žeželj
Oblikovanje plakata, knjig in gledališkega lista: Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee
Fotografija: Ivian Kan Mujezinović in Petra Veber
Snemanje: mali film, Hana Vodeb, Vid Hajnšek

Producenta: Barbara Poček (Gledališče Glej), Žiga Predan (Pekinpah)
Post produkcija: Inga Remeta (Gledališče Glej), Žiga Predan (Pekinpah)
Produkcija in koprodukcija: Gledališče Glej in Pekinpah ter Leja Jurišić
Produkcija knjig: Pekinpah

Sofinancerja: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI