Pretekli dogodek
6. maj 2023 od 10. do 13. ure

Delavnica z Janom Martensom

Cankarjev dom v sodelovanju s skupino GRIP za profesionalne plesalce, koreografe in performerje pripravlja brezplačno delavnico. Vodil jo bo ustanovitelj skupine Jan Martens. Delavnica bo potekala na dan predstave, 6. maja, med 10. in 13. uro v Dvorani Duše Počkaj. 

Število prijav je zapolnjeno. Prijave niso več možne.

Udeleženci delavnice se bodo skupaj z vodjo podali po sledeh ustvarjalnega procesa gostujočega dela vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi; ob kompleksni partituri Koncerta za čembalo in godala Op.40 Goreckega, ki služi kot povezovalni steber za 17 gibalnih solov dela vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi. Vsak udeleženec bo s prelivanjem glasbe (njenega ritma, energije in splošnega občutja) v svoje telo ustvaril lastne kratke solistične gibalne fraze. 

Delavnica se bo osredotočila na natančnost, koordinacijo, ritem, muzikalnost in občutje kar najbolj individualnega gibanja znotraj skupine. 

 

Ustvarjanje Jana Martensa (1984, Belgija) oplaja umetnikovo prepričanje, da se vsako telo sporazumeva, da ima vsako telo kaj povedati. To neposredno sporazumevanje se izkazuje v nazornih oblikah. Njegovo delo je zatočišče, v katerem pojem časa znova postane otipljiv, je prostor opazovanja in čustva, pa tudi razmisleka. Ob sledenju temu cilju ne ustvarja toliko lastnega gibalnega jezika, temveč za vznik novih idej obstoječe idiome oblikuje in ponovno uporablja v drugačnem kontekstu. V vsakem novem delu poskuša na novo premisliti razmerje med občinstvom in izvajalcem.

Martens je obiskoval plesno akademijo Fontys Dance Academy v Tilburgu in leta 2006 iz plesa diplomiral na kraljevem konservatoriju Artesis v Antwerpnu. Od 2010 se posveča lastnemu koreografskemu delu, ki ga vedno bolj prodorno predstavlja pred domačim in mednarodnim občinstvom. 

Od leta 2011 se ukvarja z umetniško raziskavo medosebnih razmerij in človekovega odnosa do življenjske danosti. Njegov raznovrstni opus med drugimi zajema: duet (Sweat Baby Sweat, 2011), sole (Ode To the Attempt & lostmovements, 2014 & 2018) prva srečanja neznancev (The common people, 2016), skupinska dela, zaznamovana z vživetjem in zanosom (The dog days are over, za osem plesalcev & Rule of Three, 2014 & 2017) ter delo za mlade, ki obravnava vprašanja, kot sta različnost in enakost spolov (Passing the Bechdel Test, 2018).

 

Delavnica z Janom Martensom

6. maj 2023 od 10. do 13. ure
Več terminov

Število prijav je zapolnjeno. Prijave niso več možne.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI