Pretekli dogodek
14. apr. 2023 od 10. do 13. ure

Delavnica Wima Vandekeybusa in Marie Kolegove

Število prijav je zapolnjeno. Prijave niso več možne.

Cankarjev dom v sodelovanju z Ultima Vez & KVS za profesionalne plesalce, koreografe in performerje pripravlja brezplačno delavnico. Vodila jo bosta ustanovitelj skupine Wim Vandekeybus in plesalka Maria Kolegova. Delavnica bo potekala na dan predstave, 14. aprila, med 10. in 13. uro v Dvorani Duše Počkaj. Izhodišče delavnice je Vandekeybusova misel: 
»Ples vidim kot sledenje močni notranji intuiciji in ne tehniki. Gibanje je komuniciranje, s samim seboj kot iskren izraz in z drugimi kot medsebojno sporazumevanje. Gib je kot govor, petje, smeh ... Vse dokler posreduje nekaj, kar je treba izraziti kot nujo, impulz, neustavljivo. Zatorej je ples blizu gledališča. Nosilec notranjih stanj, ki jih izpovedujemo za pripovedovanje zgodb.«


Število prijav je zapolnjeno. Prijave niso več možne.

Wim Vandekeybus (1963) 
Koreograf, plesalec, filmski ustvarjalec in fotograf. Svojo plesno skupino Ultima Vez je ustanovil sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja. Lastni gibalni jezik je izoblikoval s sopostavljanjem intuicije, impulza in instinkta ob energijo, tveganje in nevarnost, s čimer skozi medij plesa ponazarja dramatičen svetovni nazor, poln dinamike in nasprotij. Osrednji poudarek njegovega dela je nepremostljiv konflikt med telesom in umom, čustvom in intelektom, moškim in žensko, naravo in kulturo, človekom in živaljo, skupino in posameznikom, iluzijo in resničnostjo. 

Njegova nedavna dela, med njimi Mockumentary of a Contemporary Saviour (2017) in TrapTown (2019), razkrivajo umetnikovo zaskrbljenost nad perečimi političnimi vprašanji svetovnega pomena. Medtem ko se Traces osredotoča na zaskrbljujoče razmerje med človeštvom in naravo, delo Roke se ne dotikajo tvojega dragocenega mene (2021) odkriva starodavne mezopotamske mite. Leta 2022 je za 35. obletnico skupine Ultima Vez ustvaril delo Scattered Memories, uprizorjeno z nekdanjimi in aktualnimi plesalci skupine ter na novo interpretiranimi in navzven odprtimi prizori.

Leta 2020 je v Mednarodnem gledališču v Amsterdamu oblikoval koreografijo za produkcijo Age of Rage režiserja Iva van Hova in za londonski sestav Rambert Company ustvaril novo delo Draw From Within, ki je prejelo britansko državno plesno nagrado za najboljšo digitalno koreografijo.

Wim Vandekeybus je režiral več plesnih filmov, kot so Blush (2005) in Here After (2007) ter celovečerca Monkey Sandwich (2011) in Galloping Mind (2015).
 

Maria Kolegova
Maria Kolegova je prve plesne ure obiskovala pri petih letih na baletni šoli v Rusiji. Pozneje je med študijem na Šoli za sodobni ples v Jekaterinburgu odkrila druge zvrsti, kot so jazz, ljudski ples, borilne veščine in joga. Z Wimom Vandekeybusom je prvič sodelovala leta 2012 pri obnovljeni predstavi What the Body Does Not Remember; sledila so sodelovanja pri številnih koreografovih produkcijah.

Delavnica Wima Vandekeybusa in Marie Kolegove

14. apr. 2023 od 10. do 13. ure
Več terminov

Število prijav je zapolnjeno. Prijave niso več možne.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI