6. jun. 19:30

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 9

Dirigent: Jascha von der Goltz

Solista: Matjaž Bogataj, violina; Maruša Turjak Bogataj, violončelo

Program:
Carl Maria von Weber, Oberon
Johannes Brahms, Koncert za violino, violončelo in orkester
*
Johannes Brahms, Simfonija št. 3
 

Simfonični orkester RTV Slovenija končuje sezono Kromatike pod taktirko mladega nemškega dirigenta Jasche von der Goltza. Dejaven je kot asistent Roberta Gonzaleza Monjasa pri Orkestru Musikkollegiuma v Winterthurju, s katerim izvaja dela Donizettija, Mascagnija, von Suppéja, Ravela in Stravinskega. Študiral je na Norveški glasbeni akademiji ter se izpopolnjeval na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, svojih dosežkov pa ni dokazal samo na koncertnem odru, ampak jih je tudi z zmagami na tekmovanjih: osvojil je drugo mesto na mednarodnem dirigentskem tekmovanju Glasbene mladine v Bukarešti (2019) in prvo nagrado na osmem mednarodnem dirigentskem tekmovanju Jorme Panule v Vaasi (Finska, 2021). Naš orkester bo vodil skozi spored nemške romantične glasbe – od uverture k operi Oberon Carla Marie von Webra do Tretje simfonije Johannesa Brahmsa. 

Tako se bomo sprehodili od zgodnjeromantičnega dela, ki ga danes najpogosteje slišimo v koncertni izvedbi (Webrova opera Oberon se ni obdržala kot stalnica na gledaliških odrih) do mojstrovine zrele romantike, s katero je Brahms utrdil svoj sloves velikega simfonika. Pravo posebnost tokratnega sporeda pa predstavlja Brahmsovo nekoliko bolj poredko izvajano delo: tako imenovani Dvojni koncert. V njem je veliki mojster orkestrske glasbe ob orkestru poudaril kar dva solista, violinista in violončelista.

Solistična parta bosta interpretirala izvrstna slovenska glasbenika. Violinist Matjaž Bogataj je študiral na Umetnostni univerzi v Gradcu ter bil nato štiri leta član frankfurtskega Opernega in muzejskega orkestra. Leta 2017 je prevzel mesto vodje drugih violin v Orkestru Bavarske državne opere. Dejaven je tudi kot komorni glasbenik, predvsem v klavirskem triu Munich ARTISTrio, v katerem igra tudi njegova sestra, violončelistka Maruša Turjak Bogataj. Študirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, od leta 2015 pa je solo violončelistka našega orkestra.
 

p

Simfonični Orkester RTV Slovenija - Kromatika 9

6. jun. 19:30
Več terminov

10,00 | 14,00 | 18,00 | 22,00 EUR

9,00 EUR * *Upokojenci, starejši nad 65 let, študenti, dijaki

Koncert z odmorom predvidoma traja dve uri.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI