Pretekli dogodek
18. apr. 2019 19:30

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 7

Dirigent: Rossen Milanov

Dirigent: Rossen Milanov
Solisti: Mojca Bitenc, sopran
Monika Bohinec, alt
Martin Sušnik, tenor
Domen Križaj, bariton

Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana
Sebastjan Vrhovnik, dirigent zbora

Program:
Joseph Haydn, Simfonija št. 44 v e-molu, Žalna, Hob I/44
Joseph Haydn, Večerna pesem Bogu, Hob XXVc:9
*

Franz Schubert, Maša št. 5 v As-duru, D 678

Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana nadaljuje bogato zborovsko tradicijo te ustanove: Glasbena matica Ljubljana je deset let po ustanovitvi (1872) odprla vrata tudi učencem, željnim glasbenega znanja, leta 1891 pa je ustanovila mešani pevski zbor. Sedanji zbor pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika šteje skoraj sedemdeset izkušenih pevk in pevcev, ki jih združuje želja po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni ter sodelovanju z uveljavljenimi poklicnimi glasbeniki. Našemu orkestru in zboru Glasbene matice se pridružujejo še štirje izvrstni domači vokalni solisti mlajše generacije. Združeni v mogočno zasedbo pod taktirko izvrstnega bolgarskega dirigenta Rossena Milanova v predvelikonočnem času za vas prirejajo enkraten praznični spored, stkan iz del enega izmed ‚svete trojice‘ dunajskega klasicizma, Josepha Haydna, ter Schuberta, še enega dunajskega glasbenega velikana, ki je klasicistično tradicijo Haydna, Mozarta in Beethovna prenesel v novo dobo glasbene romantike.

Haydnova Simfonija št. 44 je nastala leta 1771, v času tako imenovanega gibanja Sturm und Drang. S svojo poudarjeno izraznostjo zrcali čas nastanka, obenem pa sodi med skladateljeva veličastna dela zgodnje ustvarjalnosti. Podnaslovu Žalna je domnevno botrovala Haydnova želja, da naj bi počasni stavek igrali na skladateljevem pogrebu. Nežna Večerna pesem za zbor in klavirsko spremljavo pa bo pripravila občutje za drugi del sporeda.

Schubertova Maša v As-duru je prežeta z nepreseženo prefinjenostjo, značilno za glasbo dunajskega klasicizma – od izjemno nežnih in liričnih uvodnih do veličastnega sklepnega stavka.

Simfonični orkester RTV Slovenija - Kromatika 7

18. apr. 2019 19:30
18. apr. 2019 19:30
Več terminov

12, 20, 24, 28 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI