Pretekli dogodek
25. okt. 2022 20:00

Samo Šalamon, Arild Andersen & Ra Kalam Bob Moses

Markanten trio predstavlja album Pure and Simple

Samo Šalamon, kitara; Arild Andersen, kontrabas; Ra Kalam Bob Moses, bobni
 
Slovenskemu kitaristu in glasbeniku Samu Šalamonu je uspel še en velik met. Sestavil je markanten trio, s katerim bo nastopal po Evropi in predstavljal album Pure and Simple. Pravi, da so se mu uresničile sanje, saj sta oba glasbenika njegova junaka.

Plod sodelovanja so glasbene dogodivščine, daleč stran od ustaljenega toka in zelo blizu glasbenih galaksij, ki jih še nihče ni slišal. Zvok včasih postane lahkoten in zračen, potem spet težek in distorziran, vendar se glasbeniki vedno držijo blizu med seboj ter vsako noto gradijo na noti svojih kolegov – osebno, jasno in v vseh glasbenih barvah, ki jih lahko izvabijo iz svojih inštrumentov.
 
Samo Šalamon je po mnenju svetovnih kritikov eden najbolj zanimivih kitaristov in komponistov mlajše generacije, ki so se v zadnjih letih pojavili na svetovni jazzovski sceni. Do sedaj je napisal že več kot tristo kompozicij ter posnel 35 samostojnih albumov za priznane tuje in slovenske založbe, kot so Clean Feed Records, NotTwo Records, Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records, Splasc(h) Records ... Prestižna angleška založba Penguin Books je ploščo Sama Šalamona z naslovom Ornethology uvrstila med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini jazzovske glasbe! Igral je s številnimi svetovno priznanimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Paul McCandless, Arild Andersen, Bob Moses, Howard Levy, Mark Turner, John Hollenbeck, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Donny McCaslin, Dave Binney, Josh Roseman, Nguyen Le, Gerald Cleaver, John Hebert, Dominique Pifarely, Tim Berne, John O'Gallagher, Loren Stillman, Carlo DeRosa, Tyshawn Sorey, Matt Brewer, Bruno Chevillon, Mikkel Ploug, Stefano Battaglia, in številnimi drugimi.
 
Basist Arild Andersen je posnel že več kot trideset albumov za založbo ECM. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil član kvarteta Jana Garbareka in igral v tem obdobju z imeni, kot so Sonny Rollins, Chick Corea, Don Cherry, Stan Getz, Sam Rivers. V osemdesetih in devetdesetih je posnel legendarne albume, na katerih so bili Kenny Wheeler, Paul Motian, Bill Frisell, John Abercrombie, Ralph Towner … Zadnja leta niza izjemne solo albume za ECM! Mega basist in skladatelj!
 
Bobnar Bob Moses je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja igral v bendih Rolanda Kirka in z Garyjem Burtonom, Davom Liebmanom, Larryjem Coryellom ter bil eden izmed inovatorjev jazz fusion glasbe. Leta 1975 posnel enega najpomembnejših kitarskih jazzovskih albumov Bright Size Life s Patom Methenyjem in Jacom Pastoriusom. V osemdesetih letih je posnel izjemne albume z imeni, kot so Steve Swallow, Bill Frisell, Sheila Jordan, Steve Kuhn in John Scofield.
 

Letna članska izkaznica Cankarjevi torki

Zagotovite si prihranek in klubske ugodnosti:
– 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
– rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
– 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta in Jazz festivala Ljubljana
– žrebanje dobitnika brezplačnega kompleta vstopnic za Jazz festival Ljubljana

Cena članske izkaznice 20 EUR
Veljavnost članske izkaznice je leto dni od nakupa; izkaznica ni prenosljiva.

Samo Šalamon, Arild Andersen & Ra Kalam Bob Moses

25. okt. 2022 20:00
25. okt. 2022 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI