Pretekli dogodek
27. dec. 2022 20:00

Nomad & Electric Trio

Noches de Tablao

NOMAD
Avtor glasbe in izvajalec: Jošt Lampret

NOMAD je suita za bas kitaro in kontrabas solo, ki predstavlja popotovanje skozi različne glasbene stile in kulture, s katerimi se je skozi leta ustvarjanja srečal in se v njih naselil kontrabasist in bas kitarist Jošt Lampret. Rdečo nit projekta tke glasbeno izročilo flamen-ka, ki preko vplivov klasične, jazz, vzhodnoevropske, španske in elektronske glasbe ses-tavlja serijo glasbenih motivov in stavkov ter jih povezuje v celostno glasbeno izkušnjo. 

Jošt Lampret je eden izmed najbolj vsestranskih in iskanih kontrabasistov ter bas kitaris-tov v Sloveniji. Je zmagovalec številnih domačih in mednarodnih tekmovanj. Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske Filharmonije, Ko-mornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani ter Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Igral je v Mediteranskem mladinskem orkestru ter bil na turneji z najbolj prestižnim mladinskim orkestrom v Evropi, Gustav Mahler Ju-gendorchester. Kot komorni glasbenik je sodeloval z mnogimi domačimi in tujimi glasbeniki, med njimi Irena Grafenauer, Daniel Rowland, Mate Bekavac, Zoran Marković in drugi. Poleg klasične glasbe se ukvarja tudi z jazzom in etno glasbo (predvsem romunska, balkanska ter flamenco glasba). Je vodja zasedbe P'Jays, v kateri deluje tudi kot glavni avtor in aranžer, redno igra v zasedbi Teo Collori in Momento Cigano, v triu Trionica ter v mnogih drugih projektnih zasedbah. 

 


ELECTRIC TRIO
Miron Rafajlović, trobenta; David Sancho, klaviature; Michael Olivera, bobni; Urška Centa, ples

Electric trio je v Madridu nastali glasbeni projekt pod vodstvom izjemnega trobentača, multi-instrumentalista in komponista Mirona Rafajlovića, rojenega v Sarajevu. Trio, ki ga poleg njega sestavljata še španski pianist David Sancho in kubanski bobnar Michael Oli-vera, raziskuje povezanost flamenka z afro-kubansko glasbo in Rafajlovićemi balkanskimi koreninami in ustvarja edinstveno in bogato glasbo, napojeno z duhom jazza. Njihovo igranje je doživeto in virtuozno, polno občutka za niansiranje in notranjo dinamiko, pri čemer je poudarjena medsebojna prepletenost in soustvarjalni doprinos članov zasedbe. Program sestavljajo skladbe z Rafajlovićevega prihajajočega albuma ‘Mediterranean Soul’, katerega izzid pričakujemo v začetku leta 2023.

Ob sodelovanju v ciklu Noches de Tablao se bo glasbenikom na odru pridružila tudi Urška Centa, plesalka in odrska umetnica, ki jo kot eno redkih slovenskih plesnih ustvarjalk zaznamuje sočasno delovanje na področju glasbe. Njeno ustvarjanje nastaja v polju med sodobnim flamenkom in sodobnim plesom, njen unikatni izrazni jezik pa odlikuje nadpovprečna širina obvladovanja različnih odrskih praks. Sodelovanje z Electric triom snuje v iskanju glasbenosti giba in preigravanju misli, da je plesno telo lahko inštrument, ki sledi in izziva glasbenike ter se razteza in zliva z glasbenimi kompozicijami, v katerih raziskuje mite o romantični reprezentaciji ženske plesalke flamenka, identiteti in borbi nasprotij.

Ustvarjalnost Mirona Rafajlovića izhaja iz spoštovanja do glasbene zapuščine preteklih generacij, pri čemer črpa navdih iz balkanskih ljudskih melodij in folklornih elementov Sredozemlja ter jih na izjemno izviren in občuten način spaja z moderno jazzovsko glasbo. Njegov debitantski album Trubadur, ki je izšel leta 2018, vključuje sodelovanja z neka-terimi izmed najpomembnejših imen sveta flamenka in španskega jazza, kot so Jorge Par-do, Antonio Serrano in 'El Piraña’, vsemi tudi rednimi člani zasedbe legendarnega kitarista Paca de Lucíe. Po zaključku študija jazza v Kanadi in osmih letih turneje s Cirque du Soleil ter koncertiranja na odrih Royal Albert Halla, NorthSea Jazz Festivala v Rotterdamu, Late Night Showa z Jay Lenom, montrealskega jazz festivala in drugih pomembnih prizorišč sveta, Miron Rafajović zadnja leta živi v Španiji, kjer sodeluje s Josemijem Carmono, Javier-jem Colino, Alainom Pérezom, Niño Pastori, Joaquínom Cortésom in drugimi. Sodeloval je pri turneji in albumu Delirium Tremens pevke Rosario La Tremendite, ki je bil leta 2018 nominiran za Latin Grammyja za najboljši album, letos pa je na turneji s tunizijskim udi-stom in pevcem Dhaferjem Youssefom.

 

Cikel Noches de Tablao predstavlja sveže umetniške iniciative flamenka, ki med seboj prepletajo živo glasbo in ples. Oblikujejo ga glasbeno-uprizoritveni dogodki, na katerih gostujejo vrhunski mednarodni umetniki iz različnih evropskih držav, ki se za to priložnost povezujejo s priznanimi domačimi avtorji. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri ter vanj vnašajo nove umetniške perspektive.

 

Nomad & Electric Trio

27. dec. 2022 20:00
27. dec. 2022 20:00
Več terminov

17,00 EUR

14,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Prireditev traja uro in pol v dveh delih brez odmora

Produkcija obeh dogodkov: Zavod NEST

Projekt je podprt s strani Mestne občine Ljubljana.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI