Pretekli dogodek
8. nov. 2022 20:00

Mette Rasmussen Trio North + The Brother Moves On

Dvojni koncert

Trio North: Mette Rasmussen, altovski saksofon; Ingebrigt Haker Flaten, bas; Chris Corsano, bobni

The Brother Moves On: Siyabonga Mthembu, glas; Ayanda Zalekile, bas; Zelizwe Mthembu, kitara; Mthunzi Mvubu, altovski saksofon, flavta; Muhammad Dawjee, tenorski saksofon; Simphiwe Tshabalala, bobni


Mette Rasmussen Trio North – Time Travels Through Us
Fantastična danska improvizatorka, ki umetniško deluje v Trondheimu na Norveškem, si je sloves energične saksofonistke pridobila z udarnimi improviziranimi nastopi, predvsem solističnimi, pa tudi v manjših zasedbah (v duu s Chrisom Corsanom je nastopila na Jazz festivalu Ljubljana) in večjih zasedbah, npr. Fire! Orchestra. Nastopala je tudi pred koncerti skupine Godspeed You! Black Emperor in pozneje kot njena članica. Sedaj lastne ideje povečini razvije in dodela vnaprej, ob uporabi svojega edinstvenega glasu in zvoka kot navdihujočih medijev. Z briljantnima glasbenikoma obljublja prav poseben koncert. Le s kančkom elektronskih učinkov se Rasmussen v tem glasbenem partnerstvu, ob groovy bas linijah Hakerja Flatna in Corsanovih hipnotičnih ritmih, pokaže v najboljši luči. Trio, v katerem se krešejo iskre!
Koncert po naročilu in s podporo Nasjonal jazzscene, Norveška
 V okviru programa Unstable Network – Europeans Now

The Brother Moves On - $/He Who Feeds You… Owns You
»Izdelek je predvsem terapevtski spomenik, zdravilno sredstvo. Mi smo prostor občestva. Smo cerkev.«
Mednarodno prepoznaven kolektiv The Brother Moves On je del glasbenega podzemlja, subkulture, ki London povezuje z njihovim domačim mestom Johannesburg. Je naslednik neuklonljive linije protestne glasbe, dedič vloge, ki jo imata zvok in glasba v boju, idejnem odporu ob kljubovanju viharjem vsakdana. Mail in Guardian sta TBMO označila za »najpomembnejšo skupino v državi«, saksofonist Steve Dyer pa za »poslednji protestni bend«. V Londonu so prvič nastopili leta 2014 kot predskupina benda The Comet is Coming v slovitem prizorišču Total Refreshment Centre. Naslednje leto je kolektiv nastopil za duom Yussef Kamaal v razprodanem kulturnem centru Bussey Building londonskega Peckhama. Vodja benda Siyabonga Mthembu se je v želji spoznati odziv občinstva pridružil obiskovalcem pred dvorano. »Mlado dekle je vprašalo: 'Ste jih slišali? Zvenijo kot večer v Johannesburgu.' Bil sem navdušen, vau, to seka!« Sestav The Brother Moves On se imenuje po liku Brother Mouzone, izbrano oblečenem plačanem morilcu iz serije The Wire, nastal pa je kot umetniško gibanje vizualnih umetnikov in performerjev. Ti umetniški začetki odzvanjajo v ustvarjalnem pristopu k živim nastopom, fenomenalnih dogodkih, za katere navdih črpajo iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ter v mojstrski glasbi odpora, ki je terapevtska in provokativna obenem. Skupina je v začetku desetih let 21. stoletja izdala neodvisna albuma A New Myth in The Golden Wake, A New Myth je leta 2020 izšel tudi kot vinilna plošča v okviru projekta Shabaka Hutchings kurira za Joyful Noise Records. 
The Brother Moves On se vračajo v Ljubljano po dveh izjemnih in razprodanih koncertih na festivalu Druga godba in z novim albumom $/He Who Feeds You… Owns You.

 

S podporo Nasjonal jazzscene in Arts Council Norway in v sodelovanju z The Unstable Network.

Letna članska izkaznica Cankarjevi torki
Zagotovite si prihranek in klubske ugodnosti:
– 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
– rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
– 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta in Jazz festivala Ljubljana
– žrebanje dobitnika brezplačnega kompleta vstopnic za Jazz festival Ljubljana

Cena članske izkaznice 20 EUR
Veljavnost članske izkaznice je leto dni od nakupa; izkaznica ni prenosljiva.

Mette Rasmussen Trio North + The Brother Moves On

8. nov. 2022 20:00
8. nov. 2022 20:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI