Pretekli dogodek
18. maj 2021 20:00

Mats Gustafsson Solo

Mats Gustafsson, saksofoni (bas, bariton, tenor, alto in soprano), flavta, francoski flageolet, G-klarinet

Matsa Gustafssona ni treba posebej predstavljati. Eden najbolj ekspresivnih pihalcev in brezkompromisnih umetnikov naše dobe je svojo kreativnost delil z zvestimi obiskovalci v številnih projektih, med drugimi Gush, The Thing, Sonore, Fire! Fire Orchestra, Swedish Azz, The End … Ti so vsak zase nekaj posebnega, vsi skupaj pa sestavljajo neverjeten opus glasbenika, ki nima meja, a je pri svojem delu zvest ustvarjanju na robu, kar proizvaja svojevrstno glasbeno energijo in uporniški pogled na svet, z zavračanjem medlosti in apatije ter čaščenjem iskrenosti in neposrednosti.

Prvič sem se glasbeno soočil z njim v chicaškem klubu Velvet Lounge Freda Andersona septembra 2000, ko sem prisostvoval projektu Pipeline, ki je združil ameriške in skandinavske glasbenike. Odtlej sva se srečevala na številnih prizoriščih doma in v tujini in sčasoma je najin odnos prerasel običajno razmerje promotor-umetnik. Tako smo v Ljubljani lahko videli nekaj ekskluzivnih koncertov, kot je bil njegov duo s Craigom Tabornom na Jazz festivalu Ljubljana pa tudi pričujoči, ki je hkrati posvečen obletnici njegovega prvega v Sloveniji. Bilo je 24. aprila 2001 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma z njegovo zasedbo AALY Trio + Ken Vandermark kot dvojni koncert s skupino Tortoise.

Nesrečni covidni čas je ponudil priložnost, da Mats Gusfasson prvič nastopi v Gallusovi dvorani. In priložnost je ob pomoči produkcijske ekipe Cankarjevega doma izkoristil v vseh mogočih razsežnostih. Zgodilo se je nekaj magičnega in bo ostalo na ogled kot eden najbolj ekskluzivnih glasbenih dogodkov na svetu med pandemijo.
 

Bogdan Benigar, vodja programa jazz in glasb sveta

Špil je bil resnično neverjeten, ekipa pa NAJBOLJŠA sploh – obkrožen s polomljenimi trstnimi jezički in eno najboljših akustik za solo saks VSEH ČASOV! Bilo je kot v nebesih Valhale! Mats Gustafsson 

Mats Gustafsson Solo

18. maj 2021 20:00
18. maj 2021 20:00
Več terminov

Spletni koncert iz Gallusove dvorane

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI