Pretekli dogodek
18. maj 2019 19:30

Lojze Lebič, Fauvel '86, vokalno-inštrumentalna scenska zgodba

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Sobota, 18. 5. 2019, ob 18.30, Klub Lili Novy
Predkoncertni pogovor s skladateljem Lojzetom Lebičem

Pred koncertom vas vabimo na pogovor s skladateljem Lojzetom Lebičem, ki ga bo vodil muzikolog dr. Gregor Pompe. Spregovorila bosta o ozadju nastanka glasbeno-scenskega dela Fauvel '86 in različnih izhodiščih ter vzgibih, ki so skladatelja vodile pri pisanju.
Klub LN, prost vstop

 

Že srednjeveški pesnik je spoznal, da konca sveta ne bodo prinesle naravne nesreče ali bolezni, ampak hibe človeške narave, ki nas ženejo v prepire, grehe in zločin. Šest slabih človeških lastnosti se združi v nepomembnem in neumnem oslu, ki ga boginja sreče zavihti na prestol. Škofje, grofje in meščani se gnetejo ob umazanem oslu ter ga v nepopisnem častihlepju in požrešnosti čistijo in gladijo, da bi jim namenil svojo pozornost. Fauvel predstavlja spoznanje, da konec sveta in zlo ne prideta na krilih vsemogočne zle sile, ampak na ramenih zavisti, škodoželjnosti, pohlepa in drugih grehov človeške narave.

Velikan slovenske zborovske glasbe Lojze Lebič je ob 60-letnici Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič srednjeveški roman spremenil v presunljivo celovečerno vokalno-inštrumentalno scensko zgodbo. Več kot trideset let po krstni izvedbi se predstava zopet vrača v vsej prvotni podobi v izvedbi zbora, za katerega je bilo delo tudi napisano. Predstava glas, gib in sliko poveže v sodobno kritiko družbe ter ponuja več stoletij staro opazovanje človeka in njegovih napak.

 

Torek, 14. 5. 2019, ob 18. uri, Klub Lili Novy
Predstavitev romana Fauvel

Preden bo delo zaživelo na odru, bodo APZ-jevci pripravili predavanje o Romanu de Fauvel. Ddr. Nataša Golob bo roman postavila v literarno zgodovinski kontekst, dr. Gregor Pompe pa bo predstavil muzikološki pomen te posebne stvaritve ob vzporednem raziskovanju libreta, v katerem se prepletajo besedila raznoterih srednjeveških del.
Klub LN, prost vstop

Lojze Lebič, Fauvel '86, vokalno-inštrumentalna scenska zgodba

18. maj 2019 19:30
18. maj 2019 19:30
Več terminov

12, 15 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Lojze Lebič, Fauvel '86, vokalno-inštrumentala scenska zgodba 

Libreto: Jelena Ukmar Lebič, po srednjeveški pesnitvi Roman de Fauvel 

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Dirigentka: Jerica Bukovec 
Koreografija: Milan Tomášik in Nina Fajdiga

Jasna Vastl, scenografija in kostumografija

 

Franci Krevh in Matevž Bajde, tolkala
Luca Ferrini, klavir
Izidor Erazem Grafenauer, lutnja

Tomaž Sevšek, orgle

 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI