Pretekli dogodek
23. feb. 2021 20:00

Lana Cenčić: Sama

Lana Cenčić, glas, klavir, električna kitara, tabla

Od svetovnih popotovanj s Cirque du Soleil do Gallusove dvorane Cankarjevega doma!

Premierni nastop hrvaške umetnice v Sloveniji (po očetu je Slovenka ter je del otroštva preživela v Bovcu in Rogaški Slatini) je omogočila prekinitev nastopov priljubljenega cirkusa (zaradi pandemije se je končala v Avstraliji), s katerim je Lana od leta 2017 do 2020 nastopala v predstavi Kurios v vlogah tolkalke in igralke (Bella Dona) in pevke (Chanteuse de la rue). Pred tem je v New Yorku posnela prvi samostojni, sicer pa tretji album Sama (izdan leta 2018), ki ga je produciral David Torn. V sedmih letih življenja in dela v New Yorku je bila dejavno vpeta v newyorško glasbeno sceno in je igrala z glasbeniki, kot so Butch Morris, John Medeski, Kenny Wollesen, David Torn, Manu Delago, Matt Mitchell, Miles Okazaki Aaron Parks, Igor Lumpert …, svoj drugi album In Your Head pa je posnela s skupino Lana Is, v kateri so bili še Dan Weiss, Nate Wood, Jesske Hume in Brandon Seabrook. 

Skladbe Laninega samostojnega prvenca so zbrane iz videov, ki jih je v osemdesetih newyorških dneh posnela s pametnim telefonom. To so pravi izvori albuma. Potovanje vase in v lastno kreativnost. Pot, ki jo je Lana Cenčić prehodila Sama.
Sama je jedro celovitega umetniškega kozmosa. Omogoča vpogled v pot izjemne glasbenice, ki življenjske prelome vedno vidi kot priložnosti – ker jih je prinesla usoda, jih preprosto moramo izkusiti.

Lana Cenčić se je rodila v Zagrebu. Že kot triletnica je debitirala v prestižni operni hiši rodnega mesta. Odraščala je v glasbeni družini; oče je bil dirigent v Dunajski državni operi, mati najprej operna pevka, nato učiteljica petja Zbora dunajskih dečkov, njen brat pa je mednarodno priznan kontratenorist. Potovanja so zaznamovala velik del Laninega otroštva, z družino in tudi sama je bivala v Avstriji, Angliji in Nemčiji. Že v zgodnji mladosti se je podala na umetniško pot. Kot najstnica je obiskovala učne ure igre, plesa in glasbe. Posebej jo je pritegnila klasična, jazz in tradicionalna indijska glasba. Izdala je več zgoščenk ter nastopila v filmih, tv-oddajah in gledaliških produkcijah. Pri osemnajstih letih se je polno posvečala uspešni poti igralke in jazzovske glasbenice ter uživala vseevropsko prepoznavnost in uspeh. Vendar je globoko v sebi vedela, da umetniško še ni izpolnjena ... Želela je ustvarjati glasbo, a se ne omejiti na en sam žanr. Svojo lastno glasbo, enakovredno njej sami, porojeno v globinah duše. Sanjala je o ustvarjanju v New Yorku in leta 2010 našla pogum za prečkanje oceana. Uveljavljeno uspešno pot je zamenjala za negotovost novega začetka v Velikem jabolku

Ekskluzivni koncert si lahko ogledate brezplačno v spletnem prenosu na YouTube kanalu in Facebook strani Cankarjevega doma.

 

 

 

 

Lana Cenčić: Sama

23. feb. 2021 20:00
23. feb. 2021 20:00
Več terminov

Spletni koncert v živo iz Gallusove dvorane

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI