Pretekli dogodek
21. jun. 2023 20:00

Gimnastika ne/smisla III

Novo delo Gimnastika ne/smisla III je nadaljevanje cikla, v katerem se skladatelj Matej Bonin najbolj intenzivno spogleduje z glasbenim gledališčem in performativnostjo v okviru prvenstveno glasbenega konteksta na odru. Gimnastika ne/smisla III se posveča zgolj tolkalcem, gibalno najbolj intenzivnim inštrumentalistom, in tako prepleta gibanje z glasbenim potekom. Nabor gibalnega materiala, potrebnega za igranje na izbrane inštrumente, in dinamična raba celotnega odra spreminjata tradicionalno koncertno zasnovo ter jo odpirata gledališču. Kot pravi skladatelj sam:
 

Osrednja ideja novega dela je gradnja Babilonskega stolpa, sicer starozavezna tematika, ki pa prevprašuje civilizacijo, skupnost in njene funkcije ter odnose in načine, kako se ti odnosi vzpostavljajo in razpadajo. Poanta, o kateri sem razmišljal ob snovanju, je nenadejan vznik lepote, kot naključen in stranski produkt vzpostavljanja in razpadanja odnosov, tvorjenih v skupnosti, ki jo gradimo. Če Babilonski stolp predstavlja enotnost, pa njegova razpad in razselitev ljudstev na vse strani sveta ne pomenita le razpada, ampak šele odpirata možnost, da se rodijo lepota, mnoštvo jezikov, kultur in civilizacij.

Gimnastika ne/smisla III

21. jun. 2023 20:00
21. jun. 2023 20:00
Več terminov

10,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Zamisel in glasba: Matej Bonin
Dramaturgija: Ana Pandur, Matej Bonin in Marko Čeh 
Oblikovanje giba: Ana Pandur
Oblikovanje prostora: Marko Čeh 
Oblikovanje luči: Andrej Petrovčič
Soavtorji in izvajalci: Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Simon Klavžar, Luka Poljanec, tolkala

Produkcija: Zavod Sploh
Koprodukcija: Cankarjev dom
Partner: Zavod KODA
S podporo: Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana

 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI