Pretekli dogodek
1. okt. 2021 20:00

Festival Sonica: James Ginzburg, Riccardo La Foresta, Silvia Rosani

Tema letošnjega festivala Labyrinth gives way to skin, izhaja iz naslova kompozicije Maryanne Amacher, ustvarjene za plesno družbo koreografa Merceja Cunninghama in služi kot izhodišče za raziskovanje nevidnih sil, ki obdajajo in izvirajo iz naših teles ter so v odnosu z našim okoljem, same med seboj in z mnogimi entitetami, ki nas sestavljajo. Od subtilnih teles, nedualističnega vzhodnjaškega mističnega in medicinskega koncepta holizma dinamike uma/telesa in energijskih tokov, do idej o družbenih, kolektivnih in kiborških telesih, ki odpirajo možnost, da naše telo ni samo naše, obenem pa tudi sam festival dojema kot telo, ki ga vedno znova preoblikuje zvok. Koncertni večer v Klubu Cankarjevega doma bo intimno raziskovanje stimuliranih materialov - napetih in okrepljenih membran, razgaljenih in oblikovanih kovinskih mikrotonov in raztegnjenih glasilk, ki se bodo spajali v čutnem sozvočju meditativnih dronov, drugačnih uglasitev in duhovnih stanj. Glasbeniki jih bodo izvabljali iz glasbil, ki so jih izdelali sami. Ko zvočni umetnik Riccardo la Foresta zažene svoj drummophone, spodkopava ritmičnost. Elektroakustična skladateljica Silvia Rosani se s svojimi interaktivnimi kovinskimi objekti Amotion, ki delujejo na principu povratne zanke, ter s prirejeno pogramsko opremo, odziva na čustva občinstva. James Ginzburg, član pionirskega techno-noise dua Emptyset, bo predstavil svoj najnovejši album “crystallise, a frozen eye”, v katerem igra na apalaške cimbale, psalter, shruti box, boben Daf in po meri izdelano godalo. Kot gost se mu bo pridružil Brandon Rosenbluth na harmoniju. Koncertom bo sledil transcendentalni DJ set MBJ Wetware B2B TUUM.

 

James Ginzburg (UK)
James Ginzburg je plodovit glasbenik, ki ustvarja eksperimentalno elektronsko glasbo, ljudsko glasbo, glasbo ze ples in filmsko glasbo, ter filme. Je polovica dua Emptyset, ki raziskuje materialne lastnosti zvoka v povezavi z arhitekturo, performansom in fizičnimi načini produkcije; njune plošče so izšle pri založbah Raster Noton in Subtext, ustvarila sta dela za Fundacijo David Roberts, Tate Britain in za muzej V&A ter nastopila na festivalih Unsound, CTM in Sonic Acts. Vodi založbo in studio Multiverse, ki vključuje založbi Subtext in Arc Light Editions.

Riccardo La Foresta (IT): Drummophone
Italijanski bobnar, tolkalec, skladatelj, improvizator in zvočni umetnik Riccardo La Foresta je eden najbolj intenzivnih raziskovalcev v dekonstrukciji zvokov, zvenov ritma in pulza bobnov v kontekstu sodobne klasične glasbe, eksperimentalne glasbe, improvizacije in zvočne umetnosti. V njegovi glasbi in zvočnih instalacijah zveni dekonstrukcija relacij med glasbilom, objektom, telesom, akcijo, površino, trkom, stikom, mehaniko, dihom in vibracijo. Drummophone je križanec med membranofonom in aerofonom, kjer dih zamenja udarec, mehaniko udarca stebelca zraka, igranje se prelije v poslušanje, relacija med bobnom in telesom pa se stopi v resonanci prostora.

Silvia Rosani (IT): Amotion
Silvia Rosani je vzpenjujoča skladateljica in zvočna umetnica z doktoratom iz kompozicije na Goldsmithu, ki komponira glasbo v vmesju med sodobno glasbo, elektroakustično glasbo in instalacijo. V te relacije med skladateljico, izvajalcem in poslušalci vstopajo izumljena zvočila in objekti, tehnologija, predmeti, povratne zanke, nevronske mreže in podatkovne baze. Delo Amotion, ki ga razvija v okrilju mednarodne rezdence EMAP/EMARE, skozi relacijo med glasbilom in hibridnim elektroakustičnim zvočilom preko interakcije s publiko v povratni zanki zvoči in spaja ljudske in druge glasove v iskanju vmesij emotivnih usedlin v skupnem zvočnem prostoru. Delo je bilo med drugim predstavljeno na Ars Electronici v Linzu, Rosani pa je ustvarjala tudi v ZKM Karlsruhe in v znamenitem SWR Eskperimentalstudiu v Freiburgu.

 

Festival Sonica: James Ginzburg, Riccardo La Foresta, Silvia Rosani

1. okt. 2021 20:00
1. okt. 2021 20:00
Več terminov

15,00 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Koprodukcija: Festival Sonica. Riccarda La Forresto predstavlja platforma Shape, ki jo sofinancira Ustvarjalna Evropa

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI