Pretekli dogodek
24. sep. 2022 20:00

Festival Sonica: Bendik Giske/ Bowrain/ Tony Elieh, Jaka Berger, Branimir Štivić

Koprodukcija: Festival Sonica

FESTIVAL SONICA: BENDIK GISKE, BOWRAIN, TONY ELIEH, JAKA BERGER, BRANIMIR ŠTIVIĆ

Tema letošnjega festivala New Realations je sestavljanka dveh besed, New Reality in New Relations, ki zruženi skozi vrzel poosebljata potrebo, željo in krutost aktualnega trenutka,v katerem se prežemajo usedline (post) pandemičnosti, nove vojne na Stari celini, iskanja novih stikov, relacij med seboj, ujetih v  absolutno in drsečo razpršenost, ki jo živimo.Sonica nanje odgovarja z vztrajanjem, z vztrajanjem in s tkanjem vezi med publiko in nastopajočimi, z iskanji prostorov , kreiranjem sodelovanj, ustvarjalnih sožitij in okolij. Vezenje (novih) relacij je potencial za izvezenje novih realnosti. Norveški saksofonist in elektrofonik Bendik Giske jih plete skozi minimalistična, repetitivna, omamna, ciklična in več slojna, skrajno fizična sozvočjja, vpeta v polje krhkosti, ranljivosti in vzdržljivosti.  Bowrain bo s projektom Climbing Up premierno svoj pianizem, ki se razpleta v polju jazza, (post)klasične glasbe, minimalizma in sodobnih elektronskih trendov, razširil in razprostrl v prostor. Libanonski basist Tony Elieh, domači bobnar in elektrofonik Jaka Berger in hrvaški elektrofonik in multimedijski umetnik Branimir Štivić pa bodo skozi format rezidence ustvarili povsem novo delo, izvezeno skozi potencialnnih polj svobodne improvizacije, post rocka, noisea, duba, ambientalne glasbe in audiovizualnega performansa.

BENDIK GISKE (NO)

Bendik Giske je umetnik in saksofonist, ki v svojem glasbenem izrazu uteleša skrajno fizične komponente zvoka, ranljivost, krhkost in vzdržljivost preko kreiranja večslojnih večglasij v polju mikrotonalnosti in dolgega trajanja ter resoniranja zvoka v prostoru, ki jih generira z osupljivo tehniko krožnega dihanja in elektronsko manipulacijo zvoka. To njegovo glasbo umešča v polje generativne glasbe in svojstvenega telesnega rituala. V l. 2018 je izdal odmeven album prvenec pri znani skandinavski založbi Smalltown Supersound, njegovo glasbo pa so kasneje predelali znani elektronski umetniki Total Freedom, Lotic, Rezzett in Deathprod. Njegov novi album 'Cracks' predstavlja novi mejnik v dekonstrukciji zvoka saksofona v kombinaciji z elektroniko, z izvrstnimi kritikami pa ga je postavil za enega najbolj zanimivih sodobnih saksofonistov v polju elektroakustične in ambientalne glasbe.


BOWRAIN (SI): Climbing Up

Tine Grgurevič alias Bowrain je slovenski sodobni skladatelj, pianist in glasbeni producent. Po končanem študiju jazz klavirja na konzervatoriju v Amsterdamu je leta 2014 izdal svoj debitantski album Far Out, kjer se je prvič izrazil skozi elektronsko glasbo. V obdobju med 2018 - 2019 je sodeloval z južno-afriškim kolektivom The Brother Moves On, ter z njimi izvedel koncerte v Johannesburgu ter krajšo evropsko turnejo, kjer je med drugim nastopil s saksofonistom Shabako Hutchingsom. Od leta 2020 se posveča študiju solo performansa, zadnje čase pa ga ponovno zanima tudi preplet solo klavirja z elektroniko in ekspresivnimi glasovi. Sodeluje tudi s sodobnim umetnikom Jašo ter glasbenim somišljenikom Kalujem. Skupaj so letos posneli album ‘Bloom’, s Kalujem pa tvorita duo Not Exactly Lost. V letu 2023 pripravlja izid novega solističnega albuma »Resistance« katerega je posnel v berlinskem studiju VoxTon v sodelovanju z glasbenim producentom ter mojstrom zvoka Simonom Goffom. Premierni solo projekt ‘Climbing Up’ pa svojo glasbeno govorico, razpeto med klavir in elektroniko, umešča v polje prostorkosti zvoka.

TONY ELIEH (LB)

Libanonski basist, improvizator, skladatelj, fotograf in vizualni umetnik Tony Elieh je ena od osrednjih figur sodobne libanonske rock in eksperimentalne glasbe, osredinjene okoli osrednjega festivala Irtijal. Pionir sodobnega povojnega libanonskega (post) rocka z zasedbo Scrambled Eggs in vešč improvizator je del znanih mednarodnih projektov in zasedb, kot je so Karkhana, Wormholes Electric in Calamita. Ustvaril je več kompozicij za sodobni ples in filme, obenem pa je na mednarodnem prizorišču igral s Tonyjem Buckom, The Ex, Tarekom Atouijem,  Jerusalem In My Heart, Elliottom Sharpom, Saadet Türköz, Magdo Mayas in številnimi drugimi.

JAKA BERGER (SI)

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski glasbeni krajini v zadnjih petnajstih letih. Od leta 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov,  s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljena v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. Obenem je dejaven v polju ambientalne glasbe, eksperimentalnega hiphopa (DUF), in duba (Darla Smoking), eksperimentalne kompozicije (skladba Treatise Corneliusa Cardewa), noisea, sodobnega jazza in improvizirane glasbe (Fresh Dust Trio, Shoe & Shoelace, Niemoy, …), instalacij (Partija) in elektroakustične glasbe. V zadnjih letih se intenzivno vpenja v polje modularne sinteze zvoka, s katero vzpostavlja in razširja nova zvočna polja v svojem ustvarjanju.

BRANIMIR ŠTIVIĆ (HR)

Glasbenik in multimedijski umetnik Branimir Štivić je diplomiral iz novih medijev na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Na Fakulteti za organizacijo in informatiko v Varaždinu je magistriral iz programskega inženirstva. Njegov primarni in izhodiščni medij je zvok, ki ga nato v umetniškem procesu, ki temelji na programski kodi, DIY elektroniki in improvizacijskih tehnikah, prepleta z drugimi mediji. Njegovo področje dela vključuje multimedijo, performativno umetnost, zvočno umetnost, razširjeni kino, video sintezo, eksperimentalno glasbo, kibernetiko, zvočne in svetlobne instalacije, algoritmično umetnost, nevronske mreže, umetno inteligenco itd.
 

Festival Sonica: Bendik Giske/ Bowrain/ Tony Elieh, Jaka Berger, Branimir Štivić

24. sep. 2022 20:00
24. sep. 2022 20:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Koprodukcija Sonica / MoTA in Cankarjev dom; Tonyja Elieha, Jako Bergerja in Branimirja Štivića predstavlja platforma Shape+, ki jo sofinancira Ustvarjalna Evropa.
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI