Pretekli dogodek
26. okt. 2021 20:00

Dragičević in Grom: To telo, pokončno

Nina Dragičević, tekst, glas; Tomaž Grom, zvok, glasba

Telo kot nosilec misli, tudi razrednega položaja, ideoloških narativ, reprezentacijskih signalov. Nenehno na udaru. Vse ga zadeva, vse se lepi nanj. Ni zadnje zatočišče svobode, ampak točka, v katero se svet brezmejno zarezuje, ga obmetava z neskončnimi količinami besed in nasilja, včasih pa ga kratko malo zaobide in tako izniči. Ali je prihodnost mogoča?

Dragičević in Grom za kompozicijsko izhodišče vzameta avtoričino pesniško knjigo To telo, pokončno (2021), kjer se nahaja in izreka veliko veliko teles, ne katerihkoli, a veliko ter jih pripeljeta v zvočnost, se pravi v prostor. Misel zveni. Kritična, ozaveščena. Treba jo je dvigniti. Treba se je dvigniti. Kar naj bi bilo drugo, prihaja v ospredje. Kar naj bi molčalo, zdaj zveni. Kar naj bi sámo prenašalo, se obrača k vam.
 

Nina Dragičević je književnica, skladateljica in doktorica sociologije. Je avtorica knjig Kdo ima druge skrbi (2014), Slavne neznane (2016), Med njima je glasba (2017), Ljubav reče greva (2019) in To telo, pokončno (2021) ter avtorskih plošč Parallellax (2016) in Gospa, tega v realnosti ni (2019). Je ustanoviteljica in umetniška vodja festivala zvočnih umetnosti Topografije zvoka. Leta 2020 je prejela Župančičevo nagrado, leta 2019 je bila finalistka za Jenkovo in Veronikino nagrado, leta 2018 pa je prejela obe nagradi Vitez poezije, Svečano listino Univerze v Ljubljani za posebne dosežke in bila finalistka za evropsko nagrado Palma Ars Acustica.
http://ninadragicevic.com/

Tomaž Grom je kontrabasist, improvizator, komponist. Gostoval je na festivalih po Evropi in severni Ameriki, ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme. Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. Leta 2021 je prejel nagrafo ostrenje pogleda za film Komaj čakam, da prideš, leta 2014 nagrado za kreativno kompozicijo zvoka v predstavi Opera za tri groše (režija Tomi Janežič), leta 2015 nagrado Ksenije Hribar – za oblikovanje zvoka in glasbe v zadnjih dveh letih, leta 2014 nagrado Zlata ptica za glasbo.
https://www.sploh.si/en/about-sploh/artists/tomaz-grom


 

Letna članska izkaznica Cankarjevi torki
Zagotovite si prihranek in klubske ugodnosti:
– 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
– rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
– 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta in Jazz festivala Ljubljana
– žrebanje dobitnika brezplačnega kompleta vstopnic za Jazz festival Ljubljana

Cena članske izkaznice 20 EUR
Veljavnost članske izkaznice je leto dni od nakupa; izkaznica ni prenosljiva.

Dragičević in Grom: To telo, pokončno

26. okt. 2021 20:00
26. okt. 2021 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI