Pretekli dogodek
20. sep. 2019 20:00

Christina Kubisch

Festival Topografije zvoka v CD
V sodelovanju z društvom ŠKUC

Christina Kubisch (1948) je nemška skladateljica, pionirka zvočnih umetnosti, performativna umetnica, profesorica in flavtistka. Njeno delo izkazuje umetniško širino, ki jo lahko označimo kot ‘sinteza umetnosti’: odkrivanje akustičnega prostora in dimenzije časa v vizualni umetnosti na eni strani ter redefiniranje odnosov med materialom in obliko na drugi. Njene skladbe so večinoma elektroakustične, pisala pa je tudi za orkestre.

Kot umetnica je opozorila nase v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja s svojimi zgodnjimi deli, koncerti, performansi in multimedijskimi instalacijami. Ob prelomu v osemdeseta je začela v svojih zvočnih instalacijah uporabljati elektromagnetno indukcijo: njeno delo Il Respiro del Mare (1981) predstavlja začetek njene kariere zvočnega inženiringa, saj je prav z njim razvila sistem elektromagnetne indukcije zvoka. Vse odtlej nenehno izpopolnjuje svojo prakso uprizarjanja učinkov brezžičnih elektromagnetnih prenosov.

Od leta 1986 dodaja v svoja zvočna dela tudi svetlobo kot umetniški element, leta 1990 je začela ustvarjati svoja prva dela s sončno energijo. Leta 1994 je ustvarila instalacijo Sechs Spiegel, ki sodi med njena najbolj znana dela: v njem uporablja arhitekturne proporce znamenite nemške Ludvikove cerkve, da bi določila ritem ponovitev in pavz pri vibriranju pivskih kozarcev.

Leta 2003 je začela z Električnimi sprehodi, ki so nekakšen voden ogled skozi mesto, v tiste predele, ki predstavljajo zanimive zvočne krajine; udeleženci ob tem dobijo posebne slušalke. Ves čas svojega ustvarjanja sodeluje z različnimi glasbeniki – med drugim je leta 2018 posnela skupno ploščo z Anneo Lockwood, The Secret Life of the Inaudible.

Christina Kubisch bo s kombinacijo predavanja in performansa predstavila štiri desetletja svojih zvočnih projektov in raziskovanja ‘skritih’ zvokov. Avtorica bo predstavila zvočne vzorce in kratke videe o delu v trajanju “Electrical Walks”, ki sega v več kot petnajst let elektromagnetnih raziskav v mestih. Drugi del večera bo potekal ob predstavitvi dela The Secret Life of the Inaudible iz leta 2018 in albuma The Cat’s Dream iz leta 1987.
 

Christina Kubisch

20. sep. 2019 20:00
20. sep. 2019 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI