20. sep. 20:00

Christina Kubisch

Festival Topografije zvoka v CD
V sodelovanju z društvom ŠKUC

Christina Kubisch (1948) je nemška skladateljica, pionirka zvočnih umetnosti, performativna umetnica, profesorica in flavtistka. Njeno delo izkazuje umetniško širino, ki jo lahko označimo kot ‘sinteza umetnosti’: odkrivanje akustičnega prostora in dimenzije časa v vizualni umetnosti na eni strani ter redefiniranje odnosov med materialom in obliko na drugi. Njene skladbe so večinoma elektroakustične, pisala pa je tudi za orkestre.

Kot umetnica je opozorila nase v sredini sedemdesetih let prejšnjega stoletja s svojimi zgodnjimi deli, koncerti, performansi in multimedijskimi instalacijami. Ob prelomu v osemdeseta je začela v svojih zvočnih instalacijah uporabljati elektromagnetno indukcijo: njeno delo Il Respiro del Mare (1981) predstavlja začetek njene kariere zvočnega inženiringa, saj je prav z njim razvila sistem elektromagnetne indukcije zvoka. Vse odtlej nenehno izpopolnjuje svojo prakso uprizarjanja učinkov brezžičnih elektromagnetnih prenosov.

Od leta 1986 dodaja v svoja zvočna dela tudi svetlobo kot umetniški element, leta 1990 je začela ustvarjati svoja prva dela s sončno energijo. Leta 1994 je ustvarila instalacijo Sechs Spiegel, ki sodi med njena najbolj znana dela: v njem uporablja arhitekturne proporce znamenite nemške Ludvikove cerkve, da bi določila ritem ponovitev in pavz pri vibriranju pivskih kozarcev.

Leta 2003 je začela z Električnimi sprehodi, ki so nekakšen voden ogled skozi mesto, v tiste predele, ki predstavljajo zanimive zvočne krajine; udeleženci ob tem dobijo posebne slušalke. Ves čas svojega ustvarjanja sodeluje z različnimi glasbeniki – med drugim je leta 2018 posnela skupno ploščo z Anneo Lockwood, The Secret Life of the Inaudible.

Christina Kubisch bo s kombinacijo predavanja in performansa predstavila štiri desetletja svojih zvočnih projektov in raziskovanja ‘skritih’ zvokov. Avtorica bo predstavila zvočne vzorce in kratke videe o delu v trajanju “Electrical Walks”, ki sega v več kot petnajst let elektromagnetnih raziskav v mestih. Drugi del večera bo potekal ob predstavitvi dela The Secret Life of the Inaudible iz leta 2018 in albuma The Cat’s Dream iz leta 1987.
 

Christina Kubisch

20. sep. 20:00
Več terminov

Brezplačne vstopnice
Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI