18. okt. 2022 20:00

Chango Spasiuk

Eden najuspešnejših argentinskih in latino glasbenikov tega stoletja

Chango Spasiuk, harmonika; Marcos Villaba, kitara, tolkala, glas; Pablo Farhat, violina; Diego Arolfo, kitara, glas
 

O Changu Spasiuku lahko govorimo samo v presežnikih. Je eden najuspešnejših argentinskih in latino glasbenikov tega stoletja, ki je s svojo glasbo in igranjem harmonike osrečil številne duše po vsem planetu. Pri nas, vedno znova v Cankarjevem domu, bo nastopil tretjič. 

Je vodilni promotor zvrsti chamamé, ki je nastala v spoju staroselskega sveta in stare celine ter vsebuje široko paleto podzvrsti. Gre za tradicionalno, podeželsko godbo, ki jo izvajajo skupine od dveh do petih glasbenikov, instrumentarij pa vključuje harmoniko ali bandoneon, violino, kitaro, cajon in včasih tudi kontrabas. Ta ritmična in živahna glasba se poje ali recitira, izraža pa občutja deželanov: lepota pokrajine, ljubezen, nostalgija, trdo in neizprosno življenje ...
Čeprav del argentinske folklore je ta za ples primerna glasba pogosto premalo cenjena; nekaj odličnih umetnikov njeno pestrost ohranja doma in na tujem. In Chango Spasiuk je eden izmed njenih gorečih zagovornikov.

Changov oče violinist in brat, kitarist in pevec, sta v domačem kraju igrala na svatbah in plesih. Prvo harmoniko je pri dvanajstih letih prejel v dar od staršev. »Harmoniko sem se naučil igrati brez enega obiska konservatorija,« pravi. »Vse od dne, ko mi je oče podaril prvo glasbilo, ga nisem prenehal igrati.« Kmalu prepoznan kot virtuoz, bi se Chango Spasiuk  lahko odločil za kariero lokalnega glasbenika in se tako dostojno preživljal. Namesto tega pa ga je glasbena radovednost vodila v preizpraševanje umetniškega sloga ob spoštovanju tradicije. Danes je redni gost na nastopih argentinskih rock zvezdnikov in po vsem svetu gostuje kot umetnik, ki je presegel kliše Argentine kot zgolj dežele tanga.

Na vsakem nastopu navdušuje občinstvo, strokovno javnost in kritike. Njegovi koncerti ponujajo izkušnjo tako umetnika kot človeka, glasbenika, ki uživa popolno umetniško svobodo in čigar skladbe s prehajanjem v absolutno univerzalnost presegajo celo avtorjeve lastne meje. V zadnjih dveh desetletjih je posnel približno deset samostojnih albumov. Oktobra 2013 je v Teatru Colon v Buenos Airesu (Kolumbovo gledališče – slovita operna hiša v prestolnici Argentine s tri tisoč petstotimi sedeži) pred razprodano dvorano posnel koncertni album (LP). Chango Spasiuk mednarodno glasbeno uspešno pot razvija v želji deliti še nerazkrite skrivnosti svoje glasbe: kot njeno poosebljenje jo podaja s sodobnostjo, inovacijo in visokimi standardi.

***

Od 27. septembra naprej lahko abonma Glasbe sveta vpišete s spremenjenim programom: ker je koncert gvatemalske pevke in kitaristke Gaby Moreno (19. oktobra) razprodan, je nadomestni abonmajski koncert argentinskega harmonikarja Changa Spasiuka 18. oktobra.

 

Chango Spasiuk

18. okt. 2022 20:00
18. okt. 2022 20:00
Več terminov

18,00 EUR

12,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI