Pretekli dogodek
9. mar. 2023 19:00

Borut »Bodo« Bučar in Kvartet Primoža Grašiča

Bodo Bučar Quintett: Borut Bučar, klarinet; Blaž Jurjevčič, klavir; Primož Grašič, kitara; Goran Rukavina, kontrabas; Bruno Domiter, bobni

 

 

Klarinetist (in arhitekt) Borut - Bodo Bučar je podpisan na treh vinilskih albumih, osmih kasetah in osemnajstih zgoščenkah; njegove izvedbe poslušajo ljubitelji jazza po vsem svetu. Nedavno je posnel albuma z velikim revijskim orkestrom RTV Slovenija ter s kvartetom na slovenskem in tudi mednarodnem jazzovskem prizorišču prekaljenih glasbenikov. Na koncertu bo v družbi kvarteta predstavil album Čudoviti izdih z brezčasnimi skladbami največjih jazzovskih mojstrov. 

Klarinetist (in arhitekt) Borut – Bodo Bučar se je rodil leta 1935 v Ljubljani v glasbeni družini. Z jazzom se je zbližal v obdobju, ko ga povojna oblast ni odobravala in je kot glasbena praksa uvajal subverzivne, individualistične prvine v monolitno duhovno zgradbo nove dobe, ko naj bi bil posameznik docela podrejen izgradnji kolektivne utopije. Jazz je bil sprva izraz trpljenja zatiranih črnih sužnjev v pesteh južnjaških plantažnikov v ZDA,  v srednji Evropi pa je po drugi svetovni vojni postal ena od oblik nagonskega upora proti enoumju – spomnimo se samo na Jazzovske zgodbe Josefa Škvoreckega, pa na kultni film Kaj ti je deklica Karpa Godine. Borut Bučar je po prvih izkušnjah v naključno sestavljenih jazzovskih skupinah s prijatelji ustanovil skupino »Seven Dixies«, s katero je posnel prve posnetke na Radiu Ljubljana. Pianist te skupine je bil mladi Jože Privšek, s katerim sta pozneje plodno sodelovala. Leta 1958 je bil povabljen v Ljubljanski jazz ansambel, s katerim je posnel prvo jazzovsko ploščo v tedanji Jugoslaviji. Nekoliko pozneje je z njim nastopil na prvem jugoslovanskem jazzovskem festivalu na Bledu. Z ansamblom The Generals je v naslednjih letih nastopal v Avstriji, Nemčiji in Švici. Leta 1981 je ustanovil ansambel Greentown Jazz Band; ime sestava je skrivno posvetilo Ljubljani, ki jo poleg izbrisanega svetega Jurija varuje zeleni zmaj. V 42 letih svojega obstoja je ta bend nastopil v skoraj vseh evropskih državah in kot prvi (in doslej tudi edini) slovenski jazzovski sestav v ZDA, zibelki jazza.  Ansambel je pod vodstvom svojega ustanovitelja skupno izvedel več tisoč koncertnih nastopov in se predstavil na mnogih jazzovskih festivalih, v TV showih in na sorodnih prireditvah; samo v ZDA je bil povabljen na 16 daljših turnej, v Nemčiji pa s štetjem njegovih koncertov predčasno odnehamo pri števiki 1000. Boruta Bučarja v njegovi karieri ni blagoslovila nobena institucija, temveč najstrožja razsodnica, glasbena praksa. Kot aranžer, vodja benda in  klarinetist solist je podpisan na treh vinilskih albumih,  8 kasetah in 18 zgoščenkah. Še na treh izdajah je sodelovalkot solist. Njegove izvedbe poslušajo ljubitelji jazza po vsem svetu. V Greentown Jazz Bandu se je v teku let zvrstilo mnogo glasbenikov; menjav na posameznih inštrumentih je bilo do sedaj 42;  ves čas je navzoč le vodja Borut Bučar, ki predstavlja tudi poosebljeno kontinuiteto plemenite tradicije slovenskega jazza.

Prisilno epidemično mrtvilo je pomenilo tudi priložnost za izvedbo solističnih snemalnih projektov, ki sicer ne bi ugledali luči sveta: Borut Bučar je pravkar posnel dva solistična albuma, enega z velikim revijskim orkestrom RTV Slovenija in enega, tega, ki je pred vami, s kvartetom prekaljenih jazzovskih solistov, ki so vsi po vrsti ugledne osebnosti na slovenski in tudi mednarodni jazzovski sceni, umetniški sogovorniki uglednih mednarodnih mojstrov in veterani studijskih snemanj; seznami njihovih dosežkov so preobsežni, da bi jih naštevali na tem mestu. Kitarist in glasbeni producent zgoščenke Čudoviti izdih Primož Grašič je dolgoletni solist Big Banda RTV Slovenija, član Greentown Jazz Banda, prejemnik mnogih priznanj, glasbeni pedagog  in nepogrešljiv glasbeni sogovornik  vseh vidnejših slovenskih jazzovskih ustvarjalcev; pianist Blaž Jurjevčič, pianist solist Big Banda RTV Slovenija in od leta 1993 član Grentown Jazz Banda, stalno sodeluje s prvimi imeni slovenske estrade in jazzovske scene, sodeloval je pri snemanju več kot 80 zgoščenk najrazličnejših glasbenih zvrsti. Solist in organizator glasbenega življenja, kontrabasist in baskitarist Goran Rukavina, prejemnik več nagrad na hrvaških državnih tekmovanjih; nastopa z mnogimi uglednimi svetovnimi jazzovskimi solisti, vodi pa tudi različne jazzovske sestave in redno poučuje na seminarju za jazz v okviru poletnega festivala v Grožnjanu. Tolkalec Bruno Domiter je eden od najbolj uveljavljenih tolkalcev mlajše generacije pri nas; redno sodeluje z big Bandom RTV Slovenija ter mnogimi drugimi domačimi in tujimi sestavi (mdr. Papir, Stick Control,  Lasse Lindgren Big Constellation).             
 

Borut »Bodo« Bučar in Kvartet Primoža Grašiča

9. mar. 2023 19:00
9. mar. 2023 19:00
Več terminov

20,00 EUR

15,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI