Pretekli dogodek
6. nov. 2021 20:00

Aleksandra Bajde: Avtoportreti v namišljenih prostorih

Glasbeno-scensko delo za pevko/performerko, ansambel, elektroniko, gib, video in luč. V sodelovanju s festivalom Mesto žensk.

 

 

V delu želim upodobiti prostore, pri čemer »prostor« ni nujno materialen, geografski kraj – lahko je tudi metafizičen prostor, ki prikliče določene pomene, občutja, sanje in specifično simboliko.
Aleksandra Bajde

Osrednja ideja novega projekta je abstraktno, scensko glasbeno delo, utemeljeno v zvoku, kretnjah in gibov glasbenikov, in svetlobi. Stvaritev raziskuje povezave med zvokom, gibom in svetlobo ter njihovimi nasprotji, kot so zvok/tišina, napetost/sprostitev, gibanje/negibnost, svetloba/tema, ton/hrup.

Namišljeni prostori – niz različnih in kontrastnih prizorov – so  zasnovani s kompleksno interakcijo med različnimi manifestacijami teh medijev in njihovih nasprotij. Uporabljeno je tudi soobčutje prelivanja med mediji, na primer vizualiziranje zvoka skozi svetlobo in slušno upodabljanje svetlobe skozi zvok. S tem se navkljub pomanjkanju fabule ustvarja zelo dramatičen učinek. Delo kot takšno občinstvu nudi razkošne, večdimenzionalne izkušnje.

Aleksandra Bajde je slovenska skladateljica in pevka delujoča na Dunaju. Študirala je jazz petje, glasbeno kompozicijo, mednarodne odnose in evropske študije v različnih evropskih državah: na Nizozemskem, v Franciji, Nemčiji in Avstriji. Trenutno nadaljuje z doktorskim študijem Politologije na Univerzi na Dunaju. Njena raziskovalna področja vključujejo kulturno diplomacijo in kulturno politiko EU. V svojem delu si prizadeva povezovati in uporabljati znanja in izkušnje iz svojega glasbenega kot tudi političnega ter sociološkega področja. Je prejemnica več štipendij od Ministrstva za kulturo Republike Avstrije. 2020 je bila izbrana za »European Music Council Fellowship Programme 2020 – 2021«. Za svoj projekt Self-Portraits in Imaginary Places je v letu 2020 prejela prestižno avstrijsko nagrado Theodor Körner Förderpreis za področje glasbene kompozicije. Njena glasba je bila izvedena v številnih evropskih državah ter na pomembnih prizoriščih in festivalih, kot so Porgy & Bess na Dunaju, Brucknerhaus Linz v Avstriji; November Music, Operadagen Rotterdam na Nizozemskem in v Operi v Kölnu v Nemčiji ter na številnih drugih. Trenutno je zaposlena kot vodja projektov pri avstrijskem oddelku »International Society for Contemporary Music«.

 

Aleksandra Bajde: Avtoportreti v namišljenih prostorih

6. nov. 2021 20:00
6. nov. 2021 20:00
Več terminov

10,00 | 12,00 EUR

8,00 EUR *

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Ustvajalna ekipa:
Aleksandra Bajde (Slovenija/Avstrija), kompozicija, glas, koncept
Lili M. Rampre (Nemčija/Belgija), koreografija, gib
Conny Zenk (Avstrija), svetlobna arhitektura


V sodelovanju z:   
Isabella Forciniti (Italija), elektronika, modularni sintetizatorji

Ansambel Schallfeld
Elisa Azzara, flavta
Johannes Feuchter, basovski klarinet
Alex Tentor, električna kitara
Mirko Jevtović, harmonika    
Patrick Skrilecz, klavir
Lorenzo Derinni, violina
Myriam García Fidalgo, violončelo
Stefan Warum, režija zvoka 

 
 

S podporo
ISCM – Avstrijska sekcija 
NOW! Oper der Gegenwart
Avstrijski kulturni forum Ljubljana 

Trajanje: 50 – 60 min

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI