Pretekli dogodek
18. apr. 2023 20:00

Ahmed Burić: Sin pustinje feat. Damir Imamović, Toni Kitanovski in Ivan Mihajlović

Premierna predstavitev prvega albuma Ahmeda Burića (spoken word)

Ahmed Burić, poezija: Damir Imamović, glasba, kitara; Toni Kitanovski, kitara; Ivan Mihajlović, bas 

Ahmed Burić (r. 1967 v Sarajevu) je eden najvidnejših novinarjev, kolumnistov in angažiranih intelektualcev na območju takratne Jugoslavije, znan po duhovitih, pronicljivih interpretacijah svojega mesta in sveta, ki jih lahko redno berete predvsem na portalu Radia Sarajevo. Po koncu vojne, ki jo je deloma preživel tudi v Sloveniji, je zaslovel kot pesnik, najprej z zbirko Bog tranzicije (2004), nato sta sledili Solze nafte in krvi (2009) ter Materni jezik (2013). V slovenščini sta doslej izšla izbor njegove poezije Vrata raja (Goga, 2016) in roman Ti je smešno, da mi je ime Donald? (Goga, 2020). 

Sin pustinje je album Ahmeda Burića, sarajevskega pesnika in prozaista svojevrstnega baritona, ki se mu v glasbeni pustolovščini pridružuje pevec, inštrumentalist in raziskovalec sevdaha, Damir Imamović. V obliki govorjene besede se na plošči pojavijo znani glasbeniki iz regije (jazz-fusion kitarist Toni Kitanovski, basist Ivan Mihajlović, tolkalec Nenad Kovačić, trobentač Benjamin Drijenčić in bobnar Goran Milošević). Album govori o doživljanju in interpretaciji glasbe in poezije, povzema različna zanimanja in veščine umetnika, ki smo ga do sedaj poznali iz drugih žanrov.  

V spremnem besedilu albuma književnik Nenad Rizvanović piše: »Sin pustinje je glasba imaginarne domovine. Za uspešno ljubezensko pesem, avtobiografsko miniaturo, lirični zapis, pomemben politični manifest ali, navsezadnje, za ustvarjanje izvirnega umetniškega sveta je pesnik potreboval znan – celo namišljen! – glasbeni in poetični kontekst. Toda Ahmed Burić je na tej plošči res uresničil vse to: tako kontekst kot besedilo in pesem! Na tej plošči se dvigne nad običajne sheme, znane refrene in preproste rešitve preprosto zato, ker je izviren umetnik, ki ljubi in slavi tako življenje kot umetnost. Njegova poezija in Imakovićeva glasba se tukaj čudovito intenzivno srečata v fragmentih bluesa, prefinjenih 'menuetih', utišanih baladah in nekem neulovljivem glasbenem medzvrstnem ambientu.« 

Je balkanski puščavski blues, ki ga naglasi in pritaji duh časa. Poezija in glasba, izgovorjeni in odigrani z drugačnimi sredstvi. V delu, za katero verjamemo, da ne bo pustilo ravnodušnih niti najzahtevnejših poslušalcev. 

Ahmed Burić: Sin pustinje feat. Damir Imamović, Toni Kitanovski in Ivan Mihajlović

18. apr. 2023 20:00
18. apr. 2023 20:00
Več terminov

15,00 EUR

10,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI