Pretekli dogodek
17. jan. 2024 19:30

Adrian Ignjatović, harfa & Ajda Gutnik, violina

V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko.

Adrian Ignjatović, harfa
*
Ajda Gutnik, violina
Andrej Goričar, klavir


Spored:
Georg Friedrich Händel, Koncert za harfo in godalni orkester v B–duru
l. Allegro moderato 
Paul Hindemith, Sonata za klavir št. 2 v G-duru
Mihail Glinka in Milij Balakirjev, Škerjanec
                                          
Črt Sojar Voglar (*1976), Srebrna pesem za rog in harfo
Gost: Jakob Skerbiš, rog                                                               
Henriette Renié, Danse des lutins (Ples škratov)
*
Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata za violino in klavir v e-molu, št. 28, K. 304
I. Allegro
II. Tempo di minuetto
Matija Bravničar, Suonata in modo antico
II. Aria
Camille Saint-Saëns, Introdukcija in Rondo Capriccioso, op. 28
Fritz Kreisler, Schön Rosmarin (Lepi rožmarin)

 

Adrian Ignjatović, rojen leta 2006 v Ljubljani, se je harfo začel učiti s sedmimi leti pri prof. Anji Gaberc na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Zdaj je dijak tretjega letnika iste šole pri isti profesorici. Poleg številnih tekmovanj je kot solist harfist ter član simfoničnega in pihalnega orkestra igral na več javnih in internih nastopih na matični šoli in zunaj nje. Je dobitnik številnih domačih in tujih priznanj, naj omenimo le najbolj pomembne: XI. Moskovski mednarodni festival slovanske glasbe, Rusija (2015, zlato priznanje in druga nagrada), 5. mednarodno tekmovanje mladih glasbenikov Diapason d'oro, Pordenone, Italija (2019, zlato priznanje in prva nagrada, absolutni zmagovalec), Mednarodno tekmovanje harfistov v Szegedu, Madžarska (2015, 2018 in 2021, zlato priznanje, druga, tretja in prva nagrada), mednarodno tekmovanje mladih glasbenikov Diapason d'oro, Pordenone, Italija (2022, zlato priznanje in prva nagrada), ter Tekmovanje Društva harfistov Slovenije DHS, Velenje (2019 in 2023, zlato priznanje, tretja in prva nagrada).

Ajda Gutnik je violino začela igrati s šestimi leti v Glasbeni šoli Vrhnika pri profesorici Nastji Cajhen Rode, zaključno leto nižje glasbene šole pa je opravila pri profesorju Đorđu Beraku v Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik. Trenutno obiskuje tretji letnik violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorici Veroniki Vilar Brecelj. Je prvonagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, kot so: Temsig (2018), Ars Nova 2018, kjer je prejela posebno nagrado za najboljšo interpretacijo, Fantast 2016, 2017 in 2019, kjer je prejela 100 točk (2017 in 2019) in leta 2019 naziv laureat, spletno tekmovanje v Sarajevu, kjer je prejela 100 točk, Mednarodno srečanje violinistov 2023 in Mladi virtuozi Zagreb 2023. Na državnem tekmovanju Temsig je leta 2021 prejela zlato priznanje, na Tekmovanju Tartini 2022 v Piranu je osvojila tretje mesto in na Tekmovanju Leona Pfeiferja leta 2019 drugo mesto. Svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih pri profesorjih, kot so: Veronika Vilar Brecelj, Emilio Percan, Žiga Brank, Božena Angelova, Gorjan Košuta idr.

Andrej Goričar deluje kot pianist, skladatelj, profesor in dirigent. Njegov umetniški opus sega od klasičnih glasbenih del vse do glasbe za film in gledališče. Je zmagovalec dveh pomembnih mednarodnih skladateljskih tekmovanj, in sicer 16. mednarodnega tekmovanja skladateljev 2 Agosto 2010 v Italiji in 4. mednarodnega tekmovanja skladateljev SEM 2019 v Italiji. Od leta 1996 je hišni pianist Slovenske kinoteke. S svojimi skladbami ali improviziranjem na klavirju je pospremil bogat repertoar neme filmske klasike tako doma kot v tujini. Je avtor več komornih in orkestrskih partitur za neme filme: Zora (F. W. Murnau, ZDA,1924), V kraljestvu Zlatoroga (J. Ravnik, 1931), Dogodivščine princa Ahmeda (L. Reiniger, Nemčija, 1926), Erotikon (G. Machaty, 1929), Nosferatu (W. F. Murnau, 1922) in Mladi Medardo (M. Kertezs, 1923). Prav tako je avtor glasbe številnih gledaliških predstav in koncertnih glasbenih del. Poleg samostojnega ustvarjanja deluje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.


 

Adrian Ignjatović, harfa & Ajda Gutnik, violina

17. jan. 2024 19:30
17. jan. 2024 19:30
Več terminov

6,00 EUR

Koncert z odmorom predvidoma traja osemdeset minut.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI