Pretekli dogodek
13. jun. 2023 19:00

Tori in Lokita (Tori et Lokita)

Belgija, Francija 2022; 88 minut
Režija in scenarij: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne;

Po filmski projekciji sledi pogovor s filmskim kritikom Marcelom Štefančičem, Jr.

Brata Dardenne v svojem prepoznavnem realističnem slogu uprizorita čustveno zgodbo o izkoriščanju mladih afriških migrantov v osrčju Evrope.

Lokita je najstnica iz Afrike, ki jo belgijske oblasti zaslišujejo o tem, kako je v sirotišnici prepoznala svojega osemletnega brata Torija, čeprav ga ni videla že od rojstva. Na vprašanja ne more natančno odgovoriti, saj je njena zgodba v resnici laž. Mladostnika iz različnih držav sta se spoznala in spoprijateljila šele med potjo v Evropo, a je izmišljena družinska vez zagotovilo, da lahko ostaneta skupaj – in upata na uradne papirje. Tori in Lokita najdeta delo v italijanski restavraciji v belgijskem Liegu. A vse večji dolgovi in izkoriščevalski odnos njunega šefa ju vse bolj potiskajo v nemilost kriminalnega podzemlja.

 

Najin film govori o prijateljstvu, lepem in globokem prijateljstvu. Šele ko sva si to prijateljstvo zamislila kot jedro filma, sva začutila, kako najina glavna lika Lokita in Tori oživljata kot edinstveni človeški bitji, da prestopata medijsko določeno podobo mladih migrantov, opredeljenih kot 'mladoletni tuji državljani brez spremstva'. Jean-Pierre in Luc Dardenne

O režiserju
Belgijski režiserski duo, brata Jean Pierre (rojen 1951) in Luc (rojen 1954), sta najprej ustanovila produkcijsko hišo Dérives, leta 1981 pa Films Dérives Production. Skupaj sta ustvarila več kot petdeset TV-dokumentarcev. Jean-Pierre je zaposlen na avdiovizualnem oddelku Univerze v Liegu, Luc pa predava na Svobodni univerzi v Bruslju. Za filma Rosetta in Otrok sta na festivalu v Cannesu prejela zlato palmo.

Tori in Lokita (Tori et Lokita)

13. jun. 2023 19:00
13. jun. 2023 19:00
Več terminov

5,60 EUR

4,80 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Igrajo: Pablo Schils (Tori), Joely Mbundu (Lokita), Alban Ukaj (Betim), Tijmen Govaerts (Luckas), Charlotte De Bruyne (Margot), Nadege Ouedraogo (Justine), Marc Zinga (Firmin), Amel Benaissa, El Alami Bilel, Claire Bodson, Annette Closset, Adrienne D'Anna, Sandrine Desmet, Ngindu Tshimpanga Dieudonné, Thomas Doret, Monia Douieb, Frédéric Dussenne, Cohen-Hadria Emma
 

Produkcija: Les Films du Fleuve, Archipel 35; distribucija: Fivia

Festivali, nagrade (izbor): Cannes 2022 (nagrada ob 75. obletnici festivala/75th Anniversary  Prize)

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI