24. feb. 19:00

Svetlejša prihodnost (Il sol dell'avvenire)

Režija: Nanni Moretti
Italija, Francija, 2023, 95'

Scenarij: Francesca Marciano, Nanni Moretti, Federica Pontremoli, Valia Santella
Fotografija: Michele D'Attanasio
Glasba: Franco Piersanti
Igrajo: Nanni Moretti (Giovanni), Margherita Buy (Paola), Silvio Orlando (Ennio), Barbora Bobulova (Vera), Mathieu Amalric (Pierre Cambou), Valentina Romani (Emma), Flavio Furno (Edoardo), Zsolt Anger (direktor cirkusa), Jerzy Stuhr (poljski veleposlanik), Teco Celio (psihoanalitik), Giuseppe Scoditti (mladi režiser)
Producent: Fandango & Sacher film & Le Pacte
Podnapisi: slovenščina
Jezik: italijanščina


Nanni Moretti kakor v svojih najpomembnejših filmih tudi tokrat igra različico sebe kot režiserja, ki se mukoma trudi posneti svoj najnovejši film.

Giovanni je uveljavljen italijanski filmski režiser, ki se pripravlja na snemanje novega filma. Celovečerec bo prikazoval poti madžarskega potujočega cirkusa na gostovanju v Rimu v dneh, ko je Sovjetska zveza vdrla v Budimpešto. Filmski projekt je že na začetku ogrožen, saj se Giovanni spopada z vrsto kriznih okoliščin. Le redkokdo v filmski ekipi je navdušen nad projektom, producent je na robu bankrota, poleg tega pa režiserja po štiridesetih letih zakona zapusti še žena. Giovanni bo moral povsem na novo premisliti svoj pogled na svet, če bo hotel svoje sopotnike peljati bleščeči prihodnosti naproti.

Giovanni snema film, umeščen v leto 1956, v sovjetsko invazijo na Madžarsko. Trdno verjame v projekt: prepričan je, da je treba povedati zgodbo o tedanji italijanski komunistični partiji in kako je zamudila priložnost za odcepitev od Sovjetske zveze, možnost za neodvisno pot. Toda danes se teh dogodkov nihče ne spominja več, svet se je spremenil in z njim metode snemanja filmov. Medtem ko je Giovanni prepričan, da ustvarja politični film, njegova igralka verjame nasprotno: po njenem Giovanni snema ljubezenski film, vendar se tega ne zaveda. Morda ima navsezadnje prav
Nanni Moretti

Svetlejša prihodnost (Il sol dell'avvenire)

17. feb. 19:00
19. feb. 18:00
20. feb. 17:00
24. feb. 19:00
26. feb. 18:00
Več terminov

6,30 EUR

5,30 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI