Pretekli dogodek
22. okt. ob 17:00 in 19:30

Sreča na vrvici - prestavljeno

Režiser in scenarist: Jane Kavčič

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli razstave, razen razstave Henrija Cartier-Bressona: Iz oči v oči (Tête à tête), ki bo odprta v običajnem delovnem času. Vstop na razstavo je s Prešernove ceste.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa >>


Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in z delom v službi. Matičev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Matičevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju, postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn – novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

Jane Kavčič je bil rojen leta 1923 v Dolnjem Logatcu. Kot asistent je sodeloval pri prvem slovenskem igranem filmu Na svoji zemlji (1947) v režiji Franceta Štiglica, pa tudi pri naslednjem Štigličevem filmu Trst (1951). V štiridesetih in petdesetih letih je režiral nekaj kratkih dokumentarnih filmov in zajetno število prispevkov za Filmski obzornik. Leta 1953 je ekraniziral tudi enega prvih reklamnih filmov pri nas: Mož z aktovko, pa tudi prvi turistični film je iz tistega časa: 24 ur pri nas. Kratka filmska pravljica O medvedku Sulčku in metuljčku (1958) s stihi pesnika Janeza Menarta je postala uspešnica.

Kot pomočnik režije je bil pristojen za slovenski delež pri koprodukcijskih filmih: Dalmatinska svatba režiserja Gela von Baranie, Velika sinja cesta režiserja Gilla Pontecorva, Ograda režiserja Armanda Gattija in še pri drugih.

Poleg filmov za odrasle, kot so Slovo Andreja Vitužnika (del omnibusa Tri zgodbe – 1955), Akcija (1960), Minuta za umor (1962), Begunec (1973), je Jane Kavčič posnel tudi veliko filmov za mlade. Njegovi otroški in mladinski filmi so: Lov za zmajem (1961), Nevidni bataljon (1967), Sreča na vrvici (1977), Učna leta izumitelja Polža (1982), Nobeno sonce (1984), Maja in vesoljček (1988), Nepopisan list (1999).

Prejel je številna domača in tuja priznanja: nagrado Prešernovega sklada, priznanje v New Delhiju, nagrado Metoda Badjure in veliko nagrado v Teheranu. Povabljen je bil v Berlin, Moskvo, Tours,  Cleveland, Havano in še na druge festivale. Leta 2000 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo.
 

Danes filma tisti, ki smo doživeli to obdobje, ne moremo gledati brez občutka nostalgije. Spominja nas na to, kako smo živeli in preživeli socializem. Kako smo nosili sprane kavbojke na zvonec, kupovali mleko v vrečkah, kadili v zaprtih prostorih pred policajem (celo otroci pokadijo pipo miru!), pred spanjem pa gledali risanke Pink Panter in pojedli dunajca, velikega kot krožnik ...
Valentina Plahuta Simič, Delo – 16. marec 2017
 

Ljubljana je videti kot mesto prihodnosti – betonska džungla, nova divjina, v kateri pa so edini akcijski junaki otroci. In otroci so tu voljni storiti vse, samo da bi nastopili v filmu – Matic, čigar oče dela v Libiji, je voljan skočiti celo v Ljubljanico! Z mostu! Kaskaderja ne potrebuje!
Marcel Štefančič, Vodič po zgodovini slovenskega film, 2005
 

Ena izmed njegovih glavnih inovacij na področju otroškega filma je bil prenos dogajanja v mestno, urbano okolje. Filmski junaki so kar naenkrat postali otroci z naše ulice …
Matjaž Zajec, Katalog 3. Festivala slovenskega filma, ob prejemu Badjurove nagrade za življenjsko delo leta 2000
 

Sreča na vrvici - prestavljeno

22. okt. ob 17:00 in 19:30
Več terminov

6 EUR

5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Režiser in scenarist: Jane Kavčič
Avtor literarne predloge: Vitan Mal (mladinski roman: Teci, teci kuža moj)
Direktor fotografije: Mile de Gleria
Glasba: Dečo Žgur
Montaža: Dušan Povh
Scenografija: Niko Matul
Kostumografija: Zvonka Makuc
Maska: Anka Vilhar
Avtorica besedila pesmi: Svetlana Makarovič
Izvajalka glasbe: Marjeta Ramšak Peršak
 

 

Nastopajoči:
Ivo Ban - moški z nočne
Nino de Gleria - Rok
Andrej Djordjevič - Rjoveči bik
Brane Grubar - dreser
Matjaž Gruden - Matic
Vesna Jevnikar - Milena
Vladimir Jurc - moški
Manca Košir - maskerka
Lidija Kozlovič - mama
Mija Mencej - hišnica
Alojz Milič - komandir milice
Sandi Pavlin - profesor
 

Miro Podjed - mojster
Stane Potisk - zdravnik
Polona Rajšter - Neli
Pavle Rakovec - razbojnik
Zlata Rodošek
Nataša Rojc - Nataša
Zvone Šedlbauer - režiser
Mitja Tavčar - Črni blisk
Oliver Telban - rekviziter
Biba Uršič
Aleš Valič - asistent
Boštjan Vrhovec
Nina Zidarič - Nives
Jure Žargi - Boris

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI