Pretekli dogodek
11.-21. april 2024

Pomladna izdaja Mreže festivalov Jadranske regije

Četrta Pomladna izdaja Mreže festivalov Jadranske regije – odlične filme si oglejte brezplačno v kinih in na spletu

Vodilni regionalni filmski festivali, združeni v Mrežo festivalov Jadranske regije, že četrto leto zapored skupaj pozdravljajo začetek pomladi z brezplačnim filmskim programom Pomladne izdaje, ki bo od 11. do 21. aprila 2024 potekala v kinih in na spletu. 

S sočasnimi kinoprojekcijami v Ljubljani (Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, katerega producent je Cankarjev dom), Beogradu, Hercegnovem, Sarajevu in Zagrebu (MSU) se v četrtek, 11. aprila, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma začenja Pomladna izdaja s filmom Luksemburg, Luksemburg, lanskim prejemnikom nagrade občinstva za najboljši film Mreže festivalov Jadranske regije. Vstopnice so brezplačne. Od 12. do 21. aprila bosta na spletni platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazana lanski zmagovalec Zagrebškega filmskega festivala Kako seksati in pomemben ekološki dokumentarec o globalnem problemu plastike Plastika Fantastika. 

Luksemburg, Luksemburg je humoristični in ostri film o očetih in sinovih ukrajinskega režiserja Antonia Lukicha. Veliko je lepih mest za smrt. Luksemburg ni med njimi. Ko izvedo, da je njihov odtujeni oče bolan in v Luksemburgu, se brata dvojčka Kolja in Vasja odpravita na pot, da bi se zadnjič srečala z njim. Ali je moški, ki ga najdejo, prav takšen hudobni frajer, kot se ga spominjajo? Film je bil premierno prikazan v programu Obzorja v Benetkah.

Zmagovalni film 21. Zagrebškega filmskega festivala, Kako seksati britanske režiserke Molly Manning Walker, spremlja najstnice Taro, Skye in Em, ki načrtujejo najboljše poletje do sedaj. V grškem zabaviščnem mestecu Malia ničesar ne manjka. Pijača, klubi, dobra glasba in fantje – sestavine za zabavo vseh zabav so tu. Tara ima dve misiji, dobro se zabavati in končno seksati. Namreč, edina je v družbi, ki »tega« še ni počela. Ta empatična in živa zgodba o prijateljstvu, mladi seksualnosti in zorenju je okronana z nagrado Poseben pogled v Cannesu.

Dokumentarni film Plastika Fantastika nemške režiserke Ise Willinger je film o globalni krizi plastike in eden najpomembnejših lanskih filmov na temo ekologije. Spoznamo lobiste, znanstvenike in aktiviste, ko poskušajo narediti konec katastrofalni proizvodnji plastike. Krožna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ogljika in podnebni rasizem so samo nekatere od tem, o katerih govori ta angažirani in temeljito preiskovalni dokumentarni film. Plastic Fantastic je del posebnega programa Mreže festivalov jadranske regije, Ecoscope, ki je zasnovan s ciljem ozaveščanja o varovanju narave in ekološki trajnosti.

Pomladna izdaja je edinstven dogodek, ki združuje vodilne regionalne festivale v Mrežo festivalov Jadranske regije: Sarajevski filmski festival (BiH), Filmski festival Hercegnovi (Črna gora), Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe (Slovenija, producent Liffe je Cankarjev dom), Festival avtorskega filma (Srbija) in Zagrebški filmski festival (Hrvaška). 

Program je brezplačen za vse gledalce z območja petih držav članic Mreže s predhodno registracijo na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežo festivalov Jadranske regije podpirata Podprogram MEDIA Programa Ustvarjalne Evrope in Veleposlaništvo Švice v Bosni in Hercegovini.

Pomladna izdaja Mreže festivalov Jadranske regije

11.-21. april 2024
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI