Pretekli dogodek
20. okt. 2023 ob 17.30 in 20.30

Liffe pred Liffom: Poklon viziji

Ob podelitvi nagrade Darka Bratine režiserju Stefanu Komandarevu 
17.30 – Blagine lekcije (Blaga's Lessons; r. Stefan Komandarev)
20.30 – Disco Boy (r. Giacomo Abbruzzese) 

Vsaki projekciji sledi pogovor z avtorjema filma.
V sodelovanju s festivalom Poklon viziji. 

Blagine lekcije
Urotčite na Blaga 
Bolgarija, Nemčija 2023 114' 

Režija: Stephan Komandarev
Scenarij: Simeon Ventsislavov, Stephan Komandarev
Fotografija: Vesselin Hristov 
Igrajo: Eli Skorčeva, Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian, Ivan Barnev 

Zmagovalec festivala v Karlovih Varih 2023
V tretjem delu socialno obarvane trilogije Komandarev objektiv usmerja v življenje starejših občanov, ranljive skupine, ki jim politiki tako pogosto obljubljajo dostojno življenje, a je resničnost precej drugačna. Zmagovalec Karlovih Varov '23. 
Blaga je upokojena, pred kratkim ovdovela učiteljica. Za njo so dolga leta poučevanja primerjalne književnosti, ki je kljub težkemu gmotnemu položaju niso omajala pri njenih moralnih načelih. Zaradi skromne pokojnine še vedno dodatno poučuje in zbira denar za ureditev moževega nagrobnika. A ko ji tatovi s pomočjo telefonske prevare ukradejo prihranke, se vse spremeni. Navzven še vedno dostojanstveno hladnokrvna, a v sebi globoko obupana, spozna, da je prepuščena sama sebi in da se mora, če želi preživeti, prilagoditi surovosti tržno naravnanega okolja.

»V treh desetletjih je Bolgarija izgubila tretjino prebivalstva. Veliko izobraženih in visoko kvalificiranih ljudi je posrkalo zahodno gospodarstvo; pozneje je odšla tudi slabo plačana delovna sila. Šole in bolnišnice v provincialnih mestih se zapirajo, izobraževanje pa je na splošno razvrednoteno. Nisem prepričan, ali je tu vzpostavljeni sistem kapitalizem ali nekakšen absurden nadomestek, vendar lahko drzno trdim, da pričakovanj moje generacije nista izpolnila niti novoustanovljeni red niti pridružitev Evropski uniji.« (Stephan Komandarev)
 

Disco Boy
Francija, Italija, Belgija, Poljska 2023 93' 

Režija: Giacomo Abbruzzese 
Scenarij: Giacomo Abbruzzese 
Fotografija: Hélene Louvart 
Igrajo: Franz Rogowski, Morr Ndiaye, Leon Lučev, Matteo Olivetti, Michal Balicki 

Nagrada za izjemen umetniški dosežek na Berlinalu 2023
Aleksej po dolgem in težkem potovanju iz Belorusije prispe v Pariz, da bi se prijavil v tujsko legijo. V iskanju novega življenja je pripravljen narediti vse, da bi dobil obljubljeni francoski potni list. Daleč na jugu se na delti reke Niger Jomo spopada z multinacionalnimi naftnimi podjetji, ki ogrožajo življenje v njegovi vasi. Kot vodja oborožene skupine Jomo nekega dne ugrabi francoske državljane. Posredovati morajo vojaki tujske legije pod vodstvom Alekseja. Srečanje med obema ima nepričakovane posledice, usodi Alekseja in Joma se bosta prepletali, prekrivali ter nadaljevali onkraj meja, teles, življenja in smrti. 

»V pripoved te zgodbe me je spodbudilo več stvari. V nočnem klubu sem spoznal plesalca, ki je bil nekoč vojak. To 'dihotomijo' je obrazložil skozi svoje telo: plesalčevo telo je enako vojakovemu. Čeprav dozdevno nasprotujoči, imata telesi dejansko veliko skupnega: disciplino, koreografijo, ob izjemnem naporu, ki ga terja, meji na užitek. Domov se vrneš uničen in izčrpan. Tu se je izoblikovalo jedro filma. Že dolgo sem želel tudi posneti vojni film, ki bi bil drugačen od vseh drugih.« (Giacomo Abbruzzese) 
 

p

Liffe pred Liffom: Poklon viziji

20. okt. 2023 ob 17.30 in 20.30
Več terminov

6,00 EUR

5,40 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI