film Gajin svet
Pretekli dogodek
18. sep. 2018 19:00

Gajin svet

Naši filmi doma
Režija: Peter Bratuša
Premiera slovenskega filma
V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom

Trajanje 88 min

Družinska romantična komedija

Režija: Peter Bratuša

Igrajo: Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Boris Ostan, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Miha Brajnik, Štefan Kušar, Jernej Tozon, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek, Nejc Lukežič

Gajin svet je sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. V ospredju pripovedi je 11-letna Gaja, ki živi v sveže razdrti družini, vendar ne ostane z mamo, temveč z očetom. Zgodba je začinjena z aktualno tematiko, nevarnostjo svetovnega spleta. Vanjo se naivno zaplete Gajina starejša sestra Tea, tipična 14-letna najstnica. Njun oče Peter, zdravnik, ki se je doslej posvečal predvsem službi, mora po ženinem odhodu za začetek najprej spoznati svoji hčeri in si prislužiti njuno zaupanje. Gaja pogumno in humorno vodi očeta med družinskimi opravili in obveznostmi, tako da je oče pripravljen, ko pride trenutek pomembne odločitve. Njegovo ukrepanje jih poveže in vzpostavi kot družino, ki si je blizu.

Gajin svet je romantična komedija za mladino, ki bi jo morali videti tudi odrasli. To je zares film o pogumu, pozitivnem pogledu na svet in prepričanju, da je v življenju vedno mogoče najti rešitve. Gaja je nekakšna kombinacija Pike Nogavičke in Lise Simpson, ki stvari rada vzame v svoje roke, pa naj bodo to težave odraslih ali spletna zloraba, v katero se zaplete njena sestra. Peter Bratuša, režiser

Ekipa filmskih ustvarjalcev, ki se podpisuje pod celovečerno dramo Prebujanja, bo jeseni predstavila svoj novi projekt z naslovom GAJIN SVETmladinsko romantično komedijo z elementi kriminalke. Otrokom, najstnikom in njihovim staršem bo zgodbo kot glavni lik filma pripovedovala enajstletna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir.

Komedijo je režiral Peter Bratuša, skupaj s Špelo Oblak Levičnik pa sta za film napisala scenarij. Mlade igralce so izbrali na avdiciji, prva klapa pa je padla lanskega avgusta na osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani.

Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij. Ton filma je pozitiven, žanr sodi v romantično komedijo s primesmi kriminalke, tematika in vse spremljevalne aktivnosti (spletna stran, družbena omrežja, kampanja na klasičnih in spletnih kanalih) pa bodo pozivale in ozaveščale z odpiranjem pomembnih vprašanj in vabile k dialogu. Gajin svet v sebi nosi tudi izobraževalno noto, zato bodo ob filmu igralci s kratkimi pozivi nagovarjali občinstvo k previdni uporabi spleta.

O zgodbi

Enajstletna Gaja (Tara Milharčič) živi skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky), potem ko se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume s svojo učiteljico Emo (Ajda Smrekar)rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

Gajin svet

18. sep. 2018 19:00
18. sep. 2018 19:00
Več terminov

6 EUR

*za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Scenarij: Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak, Jure Karas 
Režija: Peter Bratuša
Produkcija: Felina
Producenta: Peter Bratuša, Tilen Ravnikar
Direktor fotografije: Mirko Pivčević
Montažer: Tomislav Pavlic
Skladatelj: Sebastijan Duh
Oblikovalec zvoka: Matjaž Moraus Zdešar
Scenograf: Miha Ferkov
Kostumografinja: Vesna Črnelič
Oblikovalka maske: Nataša Sevčnikar
Koprodukcija: RTV Slovenija
Sofinanciranje: Slovenski filmski center, Viba film
Film podpirajo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zveza prijateljev mladine Slovenije, ZPM Ljubljana Moste-Polje, Safe.si, CodeWeek, Arnes, MISSS, Spletno oko

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI