Pretekli dogodek
20. nov. 2023 19:00

Dobitnik nagrade vodomec 34. Liffe: Tri tisoč oštevilčenih opek

Režija: Ádám Császi
Madžarska, 2022, 95'

Scenarij: Ádám Császi, Balázs Lengyel
Fotografija:  István Balázs Balázs
Glasba: Csaba Kalotás
Igrajo: Franciska Farkas (Szintia Lakatos), Kristóf Horváth (režiser), Christopher Pászik (Chris), Rómeó Pápai (Rómeó Rostás), Edmond Oláh (Edmond Kolompár), Norbert Varga (Márió Bogdán), Wieland Speck (direktor gledališča), Csaba Gerner (Rómeov oče), Ádám Varga (Othello)


Edinstvena, inteligentna in neizprosna mešanica filma, gledališča, muzikala in komedije, s katero madžarski režiser Ádám Császi izziva meje umetniškega ustvarjanja pod Orbanovim režimom.

V madžarskem gledališču pripravljajo predstavo, v kateri nastopajo pripadniki romske skupnosti iz deprivilegiranega družbenega okolja. Gre za nekdanje odvisnike, brezdomce, mladoletne prestopnike, žrtve posilstev in zlorab. Predstava z lažno iskrenostjo predstavlja njihove življenjske preizkušnje in tako izkorišča njihovo bedo, kot menijo nastopajoči. Čez nekaj časa je igralcem režiserjevega izkoriščanja dovolj, zato zapustijo skupino. Vseeno se kmalu vrnejo, in to iz povsem praktičnih razlogov. Produkcijo namreč povabijo na ugledno gledališče v Nemčijo, kar utegne tudi igralcem prinesti obilo uspeha in denarja.

 

Tri tisoč oštevilčenih opek se skozi razdrobljeno pripoved nenehno poigrava s konceptoma resnice in dejstva. /.../ To je zlahka eden najboljših filmov leta. Upajmo, da bo deležen pozornosti, ki si jo zasluži. Ima vse, česar letošnji dobitnik zlate palme nima, nikoli ne dobimo občutka togosti ali površnosti.
Christer Emanuelsson, The Disapproving Swede

Dobitnik nagrade vodomec 34. Liffe: Tri tisoč oštevilčenih opek

20. nov. 2023 19:00
20. nov. 2023 19:00
Več terminov

6,80 EUR

6,20 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI