Pretekli dogodek
Od 1. do 13. januarja 2019

Dekle (Girl)

Režija: Lukas Dhont

Belgija, Nizozemska, 2018,
Trajanje 105 minut
 

Scenarij: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Fotografija: Frank van den Eeden 
Glasba: Valentin Hadjadj       
Montaža: Alain Dessauvage
Igrajo: Victor Polster (Lara), Arieh Worthalter (Mathias), Katelijne Damen (dr. Naert), Valentijn Dhaenens (dr. Pascal), Oliver Bodart (Milo), Tijmen Govaerts (Lewis), Magali Elali (Christine), Alice de Broqueville (Loïs), Alain Honorez (Alain), Chris Thys (Hannah), Angelo Tijssens (Hendricks), Marie-Louise Wilderijckx (Marie-Louise), Virginia Hendricksen (Alainova asistentka)

Festivali, nagrade (izbor)
Cannes 2018 (najboljši prvenec, kvirovska palma, najboljši igralec v sklopu Posebni pogled), Sydney 2018, Karlovi Vari 2018, Jeruzalem 2018, Gent 2018

 

Prvenec belgijskega režiserja Lukasa Dhonta je gledalce na filmskem festivalu v Cannesu navdušil z zgodbo o transspolnem dekletu, ki želi postati balerina.
Petnajstletna Lara je odločena, da bo postala poklicna balerina. Z očetovo podporo bo naredila vse, da bi dosegla svoj cilj, zato se z družino preseli v novo okolje, kjer se lahko šola na eni najslovitejših belgijskih plesnih akademij. Njene najstniške frustracije in nepotrpežljivost pa se vse bolj stopnjujejo, ko začne postopoma odkrivati, da se njeno telo tako zlahka ne ukloni zahtevam strogih učiteljev. Lara je bila namreč rojena kot fant.

 

»Leta 2009 sem v belgijskem časopisu prebral članek o mladem dekletu, rojenem v deškem telesu, katerega edina želja je bila postati baletka. Zgodba me je takoj prevzela, neprestano sem premišljal o njej in se k njej dolgo vračal. Zaljubil sem se v to dekle. Predstavljalo mi je zgled poguma, dejal sem si: Če bom ustvaril celovečerni prvenec, želim, da govori o njej.« (Lukas Dhont)

Dekle (Girl)

Od 1. do 13. januarja 2019
Več terminov

5'50

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI