Pretekli dogodek
31. dec. 2023 20:00

Daaaaaali!

Scenarij in režija: Quentin Dupieux
Francija, 2023, 77'
Film 34. Liffa

Igrajo: Anais Demoustier (Judith), Gilles Lellouche (Dali), Édouard Baer (Dali), Jonathan Cohen (Dali), Pio Marmai (Dali), Didier Flamand (Dali), Romain Duris (Jérôme), Nicolas Carpentier, Alain Chabat, Tom Dingler, Marc Fraize
Producenta: Mathieu Verhaeghe, Thomas Verhaeghe
Produkcija: Atelier De Production, France 3 Cinéma
Festivali, nagrade (izbor): Benetke 2023, London 2023
Podnapisi: slovenščina,angleščina
Jezik: francoščina


Absurden pogled na lik Salvadorja Dalija v filmu, ki privzame podobno nadrealistično obliko, kot jo poznamo iz Dalijevih slikarskih del.

Mlade novinarke Judith še nikoli ni dajala večja trema. Pred njo je kolosalen izziv: opraviti mora intervju z velikim Salvadorjem Dalijem. Ko se umetnik prikaže na dogovorjenem mestu, se izkaže, da je v resnici še bolj grandiozen, kot so ji povedali. V vseh pomenih besede. Veliki Dali namreč ne pristane na intervju, dokler niso do potankosti izpolnjeni vsi pogoji za njegov nastop. S tem se za Judith začne misija nemogoče. Ne samo da gre za pogoje, ki jih je domala nemogoče izpolniti, temveč tudi film sam postane samosvoja umetnina, v kateri ni prostora za zdravorazumsko logiko.

 

Ob snovanju filma sem kmalu spoznal, da ne bi smel posneti filma o Daliju, ampak z njim. Da bi moral iskati obliko svobode, ki jo njegovo delo v meni navdihuje. Ne zanima me pripovedovanje zgodbe o Daliju v umetniški šoli, pojasnjevanje njegovih frustracij in dvoumnosti ali snemanje umetnika pri delu. Dali mi je všeč kot oseba, kot genij sporazumevanja, skorajda bolj kot Dali umetnik. Všeč mi je, kako se je lastni podobi nenehno skušal izmakniti s poigravanjem z njo. To je poklon filma Daliju. Nefilm o Daliju za umetnika, ki si nikoli ne bi želel biti ukalupljen. V ta namen se moraš zazreti v vesolje, kot je to storil on, in se odpraviti nedaleč od norosti. Nori film za genija.
Quentin Dupieux

Daaaaaali!

31. dec. 2023 20:00
31. dec. 2023 20:00
Več terminov

12,00 EUR

s kozarcem penine ali brezalkoholne pijače.

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI