5.- 8. julij 2023

64. Jazz festival Ljubljana

Jazz festival Ljubljana bo – letos zgodaj julija – na šestih odrih nanizal osemindvajset koncertov. 

Utrjujemo koncept Parka Sveta Evrope kot živahnega programskega vozlišča in ohranjamo pristop, ki skozi manifestacije sodobnih (ob)jazzovskih praks prispeva h grajenju skupnosti, tako glasbene kot te, ki jo glasba povezuje. Tudi tokrat z novostmi.

Glavni sta dve. Prvič: programski ekipi se je kot sovodja pridružil Borja Močnik, priznan avtor radijskih oddaj, didžej, publicist in glasbeni producent. In drugič: otvoritveni dogodek festivala se vrača v Križanke, kjer bosta nastopila predstavnik londonske scene novih muzik, Alfa Mist (prvič v Sloveniji!), in eden avtorsko najprepričljivejših samorastnikov avantgardnega popa, Benjamin Clementine. 

Ponovno bomo glasbene vezi čez umetno začrtane državne meje krepili s sodelovanjem tujih in domačih izvajalk in izvajalcev. Nina Virant bo v svoj projekt VIRA vključila norveškega bobnarja Garda Nilssena. Slednji bo poskrbel tudi za enega vrhuncev letošnjega festivala s svojim supersoničnim orkestrom. Prvič bo pri nas nastopila ena najvidnejših saksofonistk zadnjih let, Lakecia Benjamin, vrača se prvak newyorške scenske improvizacije, John Zorn, z novo različico Masade. Ob svoji okrogli obletnici bo nastopil Zlatko Kaučič. v Ljubljano se sicer vrača, a bo prvič nastopil s svojim bendom tubist Theon Cross, ki ga najbolje poznamo kot člana »zvezdniškega« ustroja Sons of Kemet. Vrača se tudi in tudi prvič nastopa kot vodja zasedbe veteran in ikona ameriške scene, kitarist Jeff Parker s svojim kvartetom. Kar nas končno pripelje do umetnika v rezidenci. Ta bo letos tolkalec Domen Cizej, ki se bo predstavil s tremi koncerti v treh različnih zasedbah. V sodelovanju z Inštitutom .abeceda in kuratorjem Drejem Hočevarjem ponovno pripravljamo program Mladih raziskovalcev in novih upov na Odru pri starem drevesu. Za koncert za najmlajše bo ponovno poskrbela naveza Boštjana Gombača in Eduarda Raona.

70 let in več kot 40 let glasbenega udejstvovanja Zlatka Kaučiča pa bo pospremila tudi tradicionalna fotografska razstava, tokrat delo Nike Hölcl Praper, kot je že v navadi na predvečer prvega dne festivala.

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI