Sezona 2023/24

veličastni.

Mednarodni gledališko-plesni abonma

Pretekli dogodek
7. okt.
18,00 | 24,00 | 29,00 EUR

Pretekli dogodek
23. okt.
17,00 | 23,00 | 26,00 | 29,00 EUR

Pretekli dogodek
30. dec., 30. dec., 31. dec.
25,00 | 30,00 | 34,00 | 38,00 EUR

Pretekli dogodek
26. jan., 27. jan., 29. jan., 30. jan., 31. jan., 1. feb., 2. feb.
17,00 | 23,00 | 26,00 | 29,00 EUR

Pretekli dogodek
23. mar.
18,00 | 24,00 | 29,00 EUR

21. in 22. maj 2024 ob 19:30
18,00 | 24,00 | 29,00 EUR

9. jun. 2024 ob 19.30
17,00 | 23,00 | 26,00 | 29,00 EUR

Včasih je dobro, da vse zamuja. Da nič ni tako, kot bi moralo biti, in da sistematično delo začne krojiti naključje. Še več, praviloma se izkaže, da so zamude, nepredvidljivi obrati, nepričakovano in stresno potrjevanje projektov pogoj za oblikovanje želenega programa. In manj naključne, kot se zdi.

Mateja Koležnik je ena redkih gledaliških režiserk, ustvarjalk, ki že precej let izredno uspešno ustvarja na tujem. In to v največjih nemško govorečih gledaliških hišah, z nemško govorečimi igralci, v kulturno od domačega drugačnem in zato izredno zahtevnem delovnem okolju. A žanje uspehe. Še več, pri svojem delu je zelo zelo uspešna. V Sloveniji zaenkrat še ni gostovala nobena njena predstava, ustvarjena v tujini. 7. oktobra bo. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. 

In če ne bi bilo deževnega majskega dne in povsem naključnega srečanja na Kongresnem trgu, predstave Otroci sonca, ene od desetih najboljših z nemško govorečega območja lanskega leta (uvrščene na elitni festival Teatertreffen), ne bi bilo niti blizu Ljubljane.

Sledi naključij opazne tudi v vseh projektih, ki sledijo uvodni »sladici«. Pred dvema letoma na Lyonskem plesnem bienalu odpadla napovedana produkcija je bila v zadnjem hipu nadomeščena z gostovanjem nigerijske skupine Qudus Dance Company. Kakšno presenečenje, kakšno razkritje bogate nigerijske plesne in glasbene kulture ter kakšna sporočilna moč projekta Re:inkarnacija!!! Tudi zato konec oktobra skupina prihaja k nam v goste. 

Recirquel, skupina sodobnega cirkusa, gostuje po vsem svetu in po največjih festivalih. Ime skupine je univerzalno in ne izdaja porekla. Klik na zaslonu zadostuje za razkritje, da ima skupina sedež skorajda v sosedstvu: v Budimpešti. Ali je nevednost oblika naključja, ne vem, dejstvo pa je, da s projektom Solus Amor zadnje dni leta gostuje pri nas.

Trditev, da sta koreograf Edward Clug in skladatelj Milko Lazar zadnjih deset let kreativno neustavljiva udarna kombinacija, potrjuje njuna skupna mednarodna uspešna pot. Obvladujeta najprestižnejše evropske odre, doma – enako kot Mateja Koležnik – skupaj ustvarjata redko (le zakaj?). En formalni klic je bil dovolj, da se je iz pričakovanega odgovora razvilo nepričakovano sodelovanje – koprodukcija mariborskega baleta in Cankarjevega doma. Dlje gre res težko: Goethejev Faust, Clugova koreografija, Lazarjeva glasba, odlični plesalci, prav takšen orkester … konec januarja v Gallusovi dvorani.

Zadnji tris veličastnih. je (zakaj bi bili skromni?) impresiven: zvezda plesnih odrov, koreograf Marco da Silva Ferreira, z udarnim projektom Kadaver prinaša vso barvitost portugalske glasbenoplesne tradicije in sodobnosti, podprte z udarno dvojico boben-didžej v živo na odru. Ena pesem belgijske kreativke, tudi režiserke, Miet Warlop je vaja v izčrpavanju (nastopajočih, gledalci medtem uživajo), je glasbeno gledališče v najčistejši formi. In za konec – Vezi duš koreografinje, ki je odlično odprla sezono Veličastnih 7 oktobra 2018. Ne, ni naključje, da se Sharon Eyal vrača, kar sicer ni pravilo veličastnih. In vrača se z ansamblom dvajsetih plesalcev Staatstheater Mainz. Z obsežnim plesnim projektom, ustreznim zgolj in samo največjim odrom. 

Za nazaj se zdi vse logično. Čas praviloma poravna vse dvoumnosti in pojasni večino naključij. Preostala razkrije oder. 

Se vidimo!


Andrej Jaklič
vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa CD
 

Abonma Veličastni lahko še vedno vpisujete, čeprav je predstava Otroci sonca že razprodana. Abonma je na voljo za nakup brez navedene predstave z 20% popustom (v primerjavi z rednimi cenami za izven).
Naročite ga lahko na vstopnice@cd-cc.si ali pri blagajni Cankarjevega doma v rednem delovnem času (ob delavnikih od 11. do 13. in od 15. do 17. ter uro pred prireditvami).
 
Vabljeni tudi, da si ustvarite svoj izvrstni in raznovrstni Ad Hoc abonma, ki ga sestavite povsem po svoje.
Abonma Ad hoc sestavite sami iz ponudbe vseh glasbenih, gledaliških in plesnih prireditev Cankarjevega doma 2023/24 razen dogodkov zunanjih organizatorjev. Od seštevka rednih cen vam ob hkratnem nakupu vstopnic odštejemo abonmajski popust: 20 % za od šest do deset prireditev in 25 % za več kot deset.
Vpis vso sezono pri blagajni Cankarjevega doma ali z naročilom na vstopnice@cd-cc.si.
 

***

Vpisni pogoji

Pri vpisu abonmaja v primerjavi z rednimi cenami prihranite najmanj dvajset odstotkov.  
Vpis abonmaja do 7. oktobra 2023

Način plačila
Abonma lahko plačate s plačilno oz. kreditno kartico, gotovino, Ivanko ali naročilnico.
Lahko ga naročite tudi po e-pošti vstopnice@cd-cc.si in posredovali vam bomo predračun.
Podaljšanje in nakup abonmaja je mogoče opraviti tudi po www.cd-cc.si.

Cene abonmaja veličastni. 2023/24 (7 abonmajskih predstav)
I. kategorija 165 EUR / 148 EUR *
II. kategorija 144 EUR / 128 EUR *
III. kategorija 120 EUR / 110 EUR *
IV. kategorija 100 EUR / 85 EUR *

*za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

 

Onkraj abonmaja veličastni.
Abonenti abonmaja veličastni. vabljeni, da si tekom sezone 2023/24 ogledate tudi nekatere gostujoče in domače gledališko plesne koprodukcije, ki niso del abonmaja. Za izbrane dogodke, o kateri vas bomo obveščali po e-pošti, vam priznamo 20 odstotkov popusta.


Prelistajte programsko knjižico >>
 

Vaš dogodek pri nas

Veliko več kot samo najem

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI