Podnebni ukrepi

Podnebni ukrepi

Cankarjev dom je vodilni slovenski kulturni in kongresni center na področju trajnosti, naša prizadevanja pa so bila priznana z različnimi nagradami in certifikati. Zavedamo se prednosti zelene naravnanosti, zmanjšanja okoljskega odtisa ter učinkovitega upravljanja spomeniško varovane stavbe za naše obiskovalce, stranke in območno skupnost. V skladu s svojim okoljem je Cankarjev dom zavezan nenehnemu posodabljanju in zelenemu gospodarjenju z vlaganjem v prenovo in posodabljanje opreme. Za te naložbe vsako leto namenjamo okoli petsto tisoč evrov lastnih sredstev. 

Trajnostna mobilnost

Trajnostna mobilnost

Cankarjev dom v središču mesta zaradi dobre dostopnosti velja za trajnostno prizorišče in udeležence dogodkov spodbujamo, da k nam prihajajo z javnim prevozom, z deljenimi prevozi, souporabo vozil, s kolesom ali peš. Veliko zaposlenih in nastopajočih v Cankarjevem domu prihaja v službo s kolesom, med njimi tudi naša generalna direktorica Uršula Cetinski. Manj vozil na cesti pomeni zmanjšanje emisij ogljika in prometnih zastojev.

 

Cankarjev dom je dobro povezan tudi z avtobusi LPP. Do postajališča na Prešernovi cesti vozijo avtobusi št. 14, 14B, 18, 18L, do postajališča Drama pa št. 1, 1B, 2, 3, 3B, 9, 6, 6B, 11, 11B, 19, 19B, 27 in nočni avtobusi št. 1B, 3, 3B, 6, 11B. 

 

Svetujemo tudi uporabo samopostrežnega sistema izposoje koles BicikeLJ. Najbližji postajališči sta št. 17 na Trgu MDB in št. 3 na Zoisovi 2. Obe postaji sta od Cankarjevega doma oddaljeni manj kot deset minut hoje. 

 
 


 

Manj plastike

Manj plastike

Ker delujemo v smeri odgovorne porabe in proizvodnje, so tudi naši gostinski partnerji zavezani h kompostiranju, recikliranju in odpravi plastike za enkratno uporabo. Na prireditvah ne uporabljamo plastičnih slamic in plastenk ter z različnimi ukrepi zmanjšujemo količino ustvarjenih odpadkov. Z razstavljavci sodelujemo pri preprečevanju uporabe materialov, ki niso biorazgradljivi, in uporabljamo materiale, primerne za ponovno uporabo ali recikliranje. 

Z razstavljavci se zavzemamo za preprečevanje uporabe materialov, ki niso biorazgradljivi, foamexa, PVC in plastike, ter priporočamo materiale, primerne za ponovno uporabo ali recikliranje. 

Cankarjev dom je edini član Mednarodnega združenja profesionalnih kongresnih organizatorjev IAPCO v Sloveniji in leta 2018 smo podpisali Iapcovo zavezo o odpravi plastike za enkratno uporabo. S tem smo se zavezali k resničnim spremembam v naši lokalni industriji srečanj, k odpravi uporabe plastike za enkratno uporabo na delovnem mestu in pri gostinskih storitvah ter k spodbujanju lokalne skupnosti k zmanjšanju količine plastike za enkratno uporabo v našem okolju.  

Manj papirja

Manj papirja

Namesto papirja uporabljamo spletna komunikacijska in promocijska orodja, spletne vstopnice in se izogibamo tiskanim promocijskim materialom. Kadar se ne moremo izogniti tisku, se odločimo za ekološko oblikovanje in tisk. 

Več hrane rastlinskega izvora

Več hrane rastlinskega izvora

Na dogodkih in kongresih strežemo varna, zdrava, hranljiva lokalno pridelana živila in pijačo ter si prizadevamo, da bi bila večina živil rastlinskega izvora, namesto ustekleničene vode strežemo čisto, kakovostno ljubljansko vodo iz pipe. 

Digitalne rešitve in konference na spletu

Digitalne rešitve in konference na spletu

S hibridnimi in spletnimi dogodki prispevamo k trajnosti, saj je prav transport udeležencev tisti ključni dejavnik, ki v celotnem okoljskem odtisu srečanja v živo zavzema največji delež. Z napredkom tehnologije in minule pandemije postajajo hibridni in spletni dogodki vse bolj uveljavljeni. Dogodki na spletu lahko vključujejo predstavitve v živo, interaktivne delavnice, mreženje na virtualnih platformah in celo izkušnje virtualne resničnosti. Udeležencem omogočajo, da se pridružijo na daljavo in odpravljajo geografske ovire. 

S pravilnim načrtovanjem poteka srečanja lahko negativne posledice na okolje zmanjšamo in zagotovimo večji prenos znanja. Z uporabo možnosti, ki nam jih ponujajo sodobne tehnologije, lahko povečamo učinkovitost, razširimo krog sodelujočih, zagotovimo vrhunske govorce in izpeljemo izjemne dogodke.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI