Cenovno dostopna in čista energija

Cenovno dostopna in čista energija

LED-razsvetljava

LED-razsvetljava

Letno porabo električne energije za splošno in scensko razsvetljavo smo v desetih letih zmanjšali za okoli štirideset odstotkov, za varnostno razsvetljavo pa se je poraba električne energije na letni ravni zmanjšala za desetkrat. To nam je uspelo tudi z zamenjavo svetilk žarilno nitko z LED-sijalkami, pri katerih se devetdeset odstotkov porabljene energije spremeni v vidno svetlobo in le deset odstotkov v toplotno energijo. LED-svetila so izdelana iz ekološko neoporečnih materialov, njihova življenjska doba je do petdeset tisoč ur, kar pomeni manj odpadkov. S svetili v LED-tehnologiji smo zmanjšali tudi segrevanje objekta, kar je pripomoglo k zmanjševanju porabe električne energije, potrebne za hlajenje.

 Hladimo se z ledom

Hladimo se z ledom

Cankarjev dom v poletnih mesecih za hlajenje notranjosti stavbe poleg hladilnega agregata uporablja tudi sistem hlajenja, ki je akumuliran v banki ledu (Ice Bank). Led izdelujemo ponoči, ker je takrat cena električne energije nižja od dnevne, in ga uporabljamo za hlajenje objekta podnevi. S celovito prenovo hladilnih sistemov smo dosegli manjšo porabo električne energije in naredili pomemben korak k večji energetski učinkovitosti. V določenih obdobjih v letu se, denimo, za hlajenje porablja zgolj akumulirani hlad v shranjevalnikih ledu.

Energetska varčnost in učinkovitost

Varčneje z energijo

Čeprav je naša stavba, ki je delo arhitekta prof. Edvarda Ravnikarja, stara že več kot štiri desetletja, smo vanjo vgradili številne nove mehanizme in tehnologije, ki omogočajo boljšo energetsko učinkovitost ter varčnejše in okolju prijaznejše delovanje. Stavbo prenavljamo v skladu z usmeritvami za zmanjšanje porabe električne energije in pri nakupu električne energije upoštevamo smernice o zelenem naročanju. Glavni del porabe energije v Cankarjevem domu je namenjen ogrevanju, hlajenju in prezračevanju prostorov, preostali del pa razsvetljavi in delovanju električnih naprav, ki služijo varnosti ter udobnemu počutju obiskovalcev in zaposlenih. 

 
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI