20. okt. 2020 - 11. maj. 2021

Srebrni abonma

Uvodni koncert bo pripadel skladatelju, organistu in improvizatorju Thierryju Escaichu. Kot eden najpomembnejših francoskih skladateljev svoje generacije nedeljivo prepleta vsa tri področja svojega glasbenega delovanja in tako oblikuje kar najpristnejši umetniški izraz. Velikopoteznost orgel v Gallusovi dvorani še posebej ustreza njegovemu glasbenemu značaju; tokrat se je odločil za spored pod naslovom Zrcalni plesi, v katerem bo obdelal gibni impulz v glasbi najrazličnejših slogov – ter seveda sklenil z improvizacijo. 

Pianistka Beatrice Rana je v minulih nekaj letih razburkala mednarodno glasbeno skupnost  ter požela veliko pozornosti in toplo občudovanje. Rojena je bila leta 1993 v glasbeni družini, njen dolgoletni mentor pa je Benedetto Lupo. Navdušuje s srčnostjo in elegantno preciznostjo, njene recitale odlikuje velika poustvarjalna zrelost. Angleški kritiki so ji 2018 podelil nagrado za najobetavnejšo inštrumentalistko.

Decembra bo naša gostja flavtistka Eva-Nina Kozmus, ki se je za izvedbo koncertov po Sloveniji povezala z mladim in uveljavljenim Godalnim kvartetom Van Kuijk. Flavtistka, ki je po zmagi na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov 2010 na Dunaju nadaljevala študij v francoskem Lyonu, uspešno pot gradi predvsem v mednarodnem okolju, kjer veliko muzicira v različnih komornih skupinah. Kvartet se je uveljavil s pomembnimi nagradami, nominacijami, plodovitimi umetniškimi rezidencami in tako danes velja za enega najzanimivejših mladih evropskih godalnih sestavov. Marca pripravljamo pevski večer z nemškim baritonistom Florianom Boeschem, ki je danes vodilni mojster nemškega samospeva; njegov stalni pianistični partner je Malcolm Martineau. Pri skupnih  poustvaritvah pričarata nerazdružljivo glasbeno in sporočilno zlitje, kot osrednje delo ljubljanskega sporeda pa sta izbrala pretresljiv Mahlerjev cikel Pesmi za umrlimi otroki.

Mladi poljsko-kanadski pianist Jan Lisiecki je eden najbolj cenjenih interpretov mlade generacije in letno pripravi več kot sto koncertnih večerov po vsem svetu. Program, ki ga bo 25-letni glasbenik predstavljal na aprilskem gostovanju, prepleta Mendelssohnove miniature z deli skladateljev romantike, v navdihu nočnih, premišljujočih razpoloženj.

 

 

 

Umetniško vodilo Ansambla Albana Berga z Dunaja so tematsko zastavljeni programi vsebinsko odprte in brezkompromisne glasbene poetike. Neznačilno zasedbo sedmih glasbenikov odlikuje vrhunsko inštrumentalno mojstrstvo, saj so člani prekaljeni dunajskih orkestrskih in komornih skupin. Kot poslanstvo so si zadali obujanje estetskega sveta in goreče glasbene strasti najbolj romantičnega izmed skladateljev Druge dunajske šole.

 

Naše dvorane

Gallusova, Linhartova, Kosovelova, Klub CD, dvorana Duše Počkaj, Klub Lili Novy, preddverja, galerije in konferenčni prostori

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI