Pretekli dogodek
8. jun. 2024 od 10.00 do 19.00

10. Otroški knjižni festival

Pred začetkom dolgih poletnih počitnic že deseto leto zapored prihaja Otroški knjižni festival, priljubljena enodnevna in brezplačna knjižna zabava! Tudi letos bo potekal pod mogočnimi drevesi v središče prestolnice, kjer bodo založniki na svojih stojnicah od jutra do večera po ugodnih cenah ponujali kakovostno literaturo za otroke in mladino, na odru pa se bodo cel dan vrstile same čudovite reči.


VSTOP NA VSE DOGODKE JE BREZPLAČEN! 
Festival bo potekal tudi v primeru slabega vremena v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma!


P R O G R A M

10.00 – 19.00 Sejem knjig za otroke in mladino / 0–99 / 
V parku bo stojnice razprostrlo dvajset založb, ki s seboj prinašajo svoje najboljše knjige, kar jih lahko ponudijo, in to po čim ugodnejših cenah. Založniki in založnice komaj čakajo, da vas spoznajo, za klepete in nasvete pa bodo dobro razpoloženi na voljo ves dan!

10.00 Otroški pevski zbor RTV Slovenija / KONCERT / 0+ 
V enem najstarejših zborov pri nas pojejo otroci stari med 7 in 13 let. Če jih boste vprašali, kaj jim je pri zboru najbolj všeč, vam bodo povedali, da najraje nastopajo. Pripravili so domiseln izbor pesmi, od manj znanih do tistih zimzelenih iz Bratovščine Sinjega galeba in Kekca. Zbor vodi zborovodkinja Anka Jazbec, za klavirsko spremljavo skrbi Klemen Golner.

10.00 Vsi prdimo / DELAVNICA / 5+ 
Slikanico, v kateri vsi, razen enega, kar naprej poprdevajo, je ustvaril ilustrator Ivan Mitrevski, ki bo vodil čisto pravo likovno prdastično delavnico. Polna bo smeha in prdcev vseh velikosti, oblik in odtenkov, ki jih bodo otroci skreirali s pomočjo flomastrov, škarij in papirja.

10.30 Vroča župa / PRIPOVEDOVALSKI KONCERT / 3+
Pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta s svojimi izvirnimi, sedaj že zimzelenimi, interpretacijami ljudskih zgodb prava atrakcija. Da bo tokrat še bolj zanimivo se jima bosta pridružila dva izvrstna mlada glasbenika: Gašper Selko in Anej Ivanuša. 
Nove verzije pravljičnih uspešnic Podkovana žaba, O osličku, ki je šel pogledat svet, Štručka in Zajec dela za lisico bodo tako prvič zaigrane tudi v Ljubljani. 

11.30 Boštjan Gorenc - Pižama in Huda risinja / PRIPOVEDOVANJE / 6+
Pižama bo pripovedoval zgodbe iz življenja dveh mladih risov, sestrice in bratca Tiholaznik, ki ju spremljamo med njunim odraščanjem od trenutka, ko prvič zamežikata iz rodnega brloga do trenutka, ko se odpravita v svet in si najdeta vsak svoje samostojno življenjsko okolje. 
Pridružila se nam bo tudi Urša Fležar z Zavoda za gozdove Slovenije, ki bo otrokom pokazala čisto prave odtise risovih stopinj, 3D model risove lobanje in odkrila polno zanimivosti iz skrivnostnega življenja risov.

12.30 Ugankarsko tekmovanje za vso družino / KVIZ / 5+
Na ugankarskem tekmovanju se bosta pomerili ekipi otrok in odraslih. Kdo bo požel čast in slavo in se odpravil v poseteljo uro kasneje? Vodi Boštjan Napotnik - Napo.

13.00 Sedem zaklenjenih / PRIPOVEDOVALSKO-LUTKOVNA PREDSTAVA /6+ / Dvorana Duše Počkaj
Za sedmimi vratci je sedem antičnih junakov, sedem antičnih zgodb. Vratca so zaklenjena, za vsak slučaj, a s pomočjo ključkov in pravih vprašanj jih lahko previdno odpremo. In potem? Bomo videli! Predstava je skupno raziskovanje zgodb o junakih in junakinjah, ki so od Antike preživele do danes in skupno premišljevanje o tem, kaj pravzaprav pomeni biti junak!

Ideja in koncept Katja Povše in Špela Frlic, oblikovanje in izdelava lutk ter scene: Tina Judnič, izdelava scene: David Klemenčič, Žiga Lebar, tehnična pomoč: Igor Vuk, animacija: Katja Povše, Eva Karolina Soršak / Ana Hudobivnik, produkcija: Društvo lutkovnih ustvarjalcev, koprodukcija: ŠtudenTeater/JSKD 

14.00 Protideževna juha / DELAVNICA / 5+
Na protideževno pustolovščino se otroci odpravijo z ilustratorko Ano Maraž. Ustvarjali bodo barvite kolaže po motivih slikanice Protideževna juha Majde Koren, ki na igriv in duhovit način pripoveduje zgodbo o deževnem poletju. 

14.00 Kako najti prave knjige za mlade bralce? / POGOVOR ZA STARŠE
Dr. Tina Bilban, literarna kritičarka, urednica, avtorica in predsednica Slovenske sekcije IBBY, pripoveduje o tem, kako v množici knjig, ki izidejo vsako leto, najti in prepoznati dobre knjige za mlade bralce in tiste, ki bodo to še postali.

15.00 Oblikuj svoj planet / DELAVNICA / 6+
Ob knjigi Neznane pokrajine našega Osončja se pogovarjamo o planetih, nato pa enega tudi oblikujemo in pripravimo na to, da ga bomo spekli doma v pečici. Če bo vreme dovolj jasno, bomo s teleskopom opazovali tudi Sonce. Delavnico vodijo mentorji Zavoda Cosmolab.

16.00 Skrivalnice v medvedovem gozdu / DRUŽINSKA IGRA / 3+
Slikanica Stari mogočni hrast je odlično izhodišče za družabno igro Skrivalnice v medvedovem gozdu. Bogate ilustracije iz knjige se spremenijo v igralno polje velikega formata, iskanje skritih elementov in odgovorov na vprašanja pa se spremeni v pravi pravcati družinski kviz. Igro vodi, sprašuje in animiraperformerka Maša Jazbec.

16.00 Otroci pripovedujejo / PRIPOVEDOVANJE / 6+ / 
Določiš glavnega junaka, čudežni predmet in skrivni vhod v drugi svet in že se lahko zgodi zgodba! Pripovedovalka Špela Frlic in glasbenica Teja Bitenc bosta otroke povabili na oder k pripovedovanju in skupnemu izmišljevanju zgodb.


17.00 Pisatelj na obisku: Sebastijan Pregelj / POGOVOR / 5+
Pisatelj Sebastijan Pregelj je napisal velik kup knjig, ki jih veliki in malo manjši otroci z veseljem prebirajo. Od Zgodb s konca kamene dobe preko duha Babujana do Meda in Pujsija. Zagotovo nam bo povedal kakšno zanimivo zgodbo, otroci pa ga bodo lahko povprašali o vsem, kar počne.

18.00 Svet je kakor ringaraja / GLASBENO PRIPOVEDOVALSKA PREDSTAVA / 3+
Predstava temelji na besedilih Anje Štefan, ene vodilnih slovenskih pesnic in pisateljic za otroke. Za glasbeni del je poskrbel multiinštrumentalist Boštjan Gombač. Avtorjema se na odru pridružuje še pet glasbenih ustvarjalcev in vsi skupaj obiskovalce popeljejo na čudovito popotovanje v svet besedne in glasbene umetnosti, ki navdušuje tako otroke kot odrasle. Nastopajo: Anja Štefan, Boštjan Gombač, Blaž Celarc, Andraž Mazi, Žiga Golob, Nina Strnad in Metod Banko.


Na festivalu se nam bosta pridružili tudi Knjižnica pod krošnjami in Poletavci, projekt Mestne knjižnice Ljubljana.
 

PRIJAVE NA DELAVNICE
Na delavnice se je treba prijaviti, saj je število mest omejeno.
Sprejemamo jih na: prijava@divjamisel.org

INFORMACIJE
E katja.presa@divjamisel.org
M +386 41 991 439
Produkcija: Divja misel, koprodukcija: Cankarjev dom
Otroški knjižni festival sofinancirata MOL – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS

10. Otroški knjižni festival

8. jun. 2024 od 10.00 do 19.00
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI