8. maj 2021 20:00

Vladimir Sorokin: Opričnikov dan

Odprtje festivala

Sorokinove stvaritve so fantastično nenavadne in še preveč znane obenem. [...] Opričnikov dan se drži tradicije distopičnih klasikov, kot je Fahrenheit 451, hkrati pa zvesto sledi izročilu Dostojevskega, Tolstoja in drugih velikih ruskih pisateljev.
Library Journal
 

Dogajanje v Opričnikovem dnevu je postavljeno v Rusijo bližnje prihodnosti, v obdobje politične obnove, ko je ponovno vzpostavljena monarhija. Njeni stebri so samoodločba, pravoslavje in tradicija. Na Rdečem trgu sežigajo potne liste in iz države izganjajo diplomate. Edina država, s katero Rusija ostaja v stiku, je Kitajska. Futuristična tehnologija se staplja z načini mučenja Ivana Groznega; svet se zdi kot grozljiva distopija, obenem pa je bolj resničen kot kdajkoli. Dobrodošli v Rusiji leta 2028 – in pustite zunaj upanje vsi, ki vstopate. Roman velja za sodobno klasiko in je preveden v več kot trideset jezikov.

Roman je prevedla Andreja Kalc.

Vladimir Sorokin je eden najboljših in najprepoznavnejših sodobnih ruskih pisateljev. Postmodernistično fikcijo v svojih delih prepleta z elementi distopije, satire in sovjetskih motivov. Prejel je vse najpomembnejše ruske literarne nagrade, med drugim pa je bil tudi finalist za mednarodno nagrado man booker.

Literarni dogodek z Vladimirjem Sorokinom bo zaradi pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja covida 19 potekal virtualno. Posnetek živega pogovora z avtorjem, ki so ga v Berlinu za Fabulo pripravili slovenska dopisnica Polona Fijavž, snemalec Gregory Gan in Manca Filak, bo vodila ruska novinarka, producentka in pisateljica Julia Efremenkova. Posnetek bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.

 

Vladimir Sorokin: Opričnikov dan

8. maj 2021 20:00
8. maj 2021 20:00
Posnetek pogovora bo opremljen s slovenskimi podnapisi ter premierno prikazan na spletni strani www.cd-cc.si in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.
Več terminov

Brezplačen ogled

Spletna trgovina izdelkov

Spletna trgovina izdelkov

Skrbno izbrano ponudba različnih izdelkov in spominkov, ki so nastali v sodelovanju z različnimi slovenskimi oblikovalci ali so plod dela oblikovalskega tima Cankarjevega doma.

 

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI